Jaarcijfers

Just Eat Takeaway draait opnieuw fors verlies door overname Grubhub

 Maaltijdbezorgers van Thuisbezorgd. Beeld Robin Utrecht, ANP
Maaltijdbezorgers van Thuisbezorgd.Beeld Robin Utrecht, ANP

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft opnieuw fors verlies geleden in 2022. Het moederbedrijf van het Nederlandse Thuisbezorgd.nl verloor het afgelopen jaar 5,7 miljard euro. Dit staat in het jaarverslag dat het bedrijf woensdag publiceerde.

Julius Dullaert

De maaltijdbezorger wijt het verlies grotendeels aan de overname van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub in 2021. “Het is vooral een verlies in de boekhouding”, zegt een woordvoerder van Just Eat Takeaway. “Onder meer door hogere rentes zijn de aandelen in Grubhub en Just Eat minder waard geworden.”

Van het verlies is 3 miljard euro toe te schrijven aan een afname in waarde van Grubhub en 1,6 miljard euro aan een afschrijving naar aanleiding van de Just Eat-fusie. Worden deze kosten niet meegenomen in de berekening, dan heeft het bedrijf in 2022 een winst van 19 miljoen euro gemaakt.

Meer bestellingen tijdens corona

Just Eat Takeaway draait nu al meerdere jaren op rij verlies. In 2021 kwam dit volgens het bedrijf door investeringen in de fusie met Just Eat. Ook in 2020 en 2019 was er geen winst, ondanks groei van het aantal bestellingen in coronatijd. Deze verliezen kwamen vooral door grote investeringen in verdere groei van het bedrijf.

Met de overnames van Just Eat en Grubhub is het bedrijf een van de grootste maaltijdbezorgers ter wereld geworden. Nu gaat het een andere fase in, zonder grote overnames op de agenda. “We gaan ons nu richten op het efficiënter inrichten van het bedrijf om meer winst te kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld door efficiëntere bezorgmethodes in te zetten, waardoor meerdere maaltijden sneller bezorgd worden door minder personeel”, zegt een woordvoerder.

Just Eat Takeaway verhoogde eerder de commissies die restaurants in Nederland betalen over de bedragen die ze via Thuisbezorgd.nl voor hun maaltijden ontvangen. Dit moet ook bijdragen aan hogere winstmarges. De totale omzet van het bedrijf nam vorig jaar met 4 procent toe tot 5,6 miljard euro. In 2023 hoopt het bedrijf met de efficiënte aanpassingen op een grotere winst van 225 miljoen euro.

Lees ook:

Just Eat hoopt snel winst te draaien, maar slikt eerst groot verlies op Grubhub weg

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl moet liefst drie miljard afschrijven op zijn Amerikaanse dochter Grubhub. Op lange termijn gloort er eindelijk wat meer winstgevendheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden