Interview

Jong en oud komt in Olst naar het soepcafé - mede mogelijk gemaakt door de buurtsuper

null Beeld Idris van Heffen
Beeld Idris van Heffen

Elke maand wordt in het Overijsselse dorp Olst voor zo'n zestig mensen soep gekookt van groenten die de supermarktschappen niet meer halen. Groenten met een plekje, van een fout formaat of waarvan de houdbaarheidsdatum net verstreken is. Ruurdtje van den Berg (1967) stond anderhalf jaar geleden aan de wieg van dit soepcafé.

Charlot Verlouw

Hoe kwam je op dit idee?

"Ik ben actief bij Olst in Transitie. Wij willen Olst voorbereiden op een toekomst waarin olie niet meer vanzelfsprekend is. We organiseren allerlei activiteiten op het gebied van voedsel, verstandiger energieverbruik, consuminderen. Dat is echt helemaal mijn ding. Zelf probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven. Ik gebruik alleen maar tweedehandsspullen, ik repareer heel veel en gooi bijna niets weg. Er wordt zo ontzettend veel weggegooid, een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel verdwijnt in de prullenbak, Nederlanders gooien gemiddeld 40 kilo per persoon per jaar weg. Dat vonden we zeer de moeite waard om iets mee te doen, we hadden weleens van een soepcafé gehoord van studenten in Groningen. Dus zijn we met de supermarktmanager van de Plus gaan praten, die was snel enthousiast. Hij zei dat ze elk jaar voor 100.000 euro aan producten weggooien."

Hoe verloopt zo'n avond?

"We geven van tevoren bij de supermarkt aan wanneer de soepcafés zijn, drie dagen daarvoor bewaren ze de producten die ze anders weg zouden gooien. Meestal zijn het vier à vijf grote bananendozen vol groenten, fruit, zuivel en sappen. Meestal komen er zo'n veertig tot tachtig mensen, jong en oud. Ze betalen een vrijwillige bijdrage. We maken soep en salade van de groente, toetjes van de zuivel, sap en fruit. Soms hebben we ook brood als de molen hier in Olst meel over heeft. De middagploeg kookt, een avondploeg doet de bediening en de afwas.

"Iedereen gooit voedsel weg, bewust en onbewust, dus ik houd aan het begin altijd een praatje. Veel mensen pakken in de supermarkt bijvoorbeeld het achterste pak melk, omdat die de langste houdbaarheidsdatum heeft. De melk met de kortste houdbaarheidsdatum blijft staan en moet weg. Denk even na, zeg ik dan, heb je de melk nu nodig of volgende week? Of ik vertel over de THT-datum (ten minste houdbaar tot) en TGT-datum (te gebruiken tot). De meeste mensen weten het verschil niet eens, de THT-datum kun je eigenlijk altijd negeren. Het is veel belangrijker om je zintuigen te gebruiken om vast te stellen of iets nog goed is."

Welke tips heb je voor mensen die zelf een soepcafé in hun stad of dorp willen starten?

"Ga praten met je supermarkt. Als je een manager treft die duurzaamheid niet zo belangrijk vindt, kun je het altijd nog gooien op het financiële aspect. Wij maken mensen bewust van voedselverspilling door ze uit te leggen dat producten tegen de houdbaarheidsdatum ook nog goed zijn, de supermarkt hoeft dan minder weg te gooien."

Zou je het vaker willen doen?

"Met meer vrijwilligers zouden we het vaker kunnen organiseren, maar uiteindelijk wil je dat niet. Ik stond eens in de supermarkt en kreeg die bananendozen vol spullen overhandigd. Toen zei de medewerker: 'Jammer hè, dat er zoveel weg moet'. Eigenlijk zou je willen dat het niet nodig is."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Over de Duurzame 100

De Trouw Duurzame 100 is de jaarlijkse thermometer in de stand van duurzaamheid en natuur in Nederland. Op de lijst staan de meest invloedrijke en inspirerende doeners en denkers.

Lees meer artikelen over de Duurzame 100 in ons dossier. En bekijk ook de website trouw.nl/duurzame100 voor alle 100 groene Nederlanders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden