Natuurdagboek

Janet Westerhof is uit haar tuin gezet. Doodzonde!

Permacultuurtuin. Beeld Janet Westerhof
Permacultuurtuin.Beeld Janet Westerhof

Janet Westerhof is uit haar tuin gezet. Vanaf heden mag zij er niet meer komen.

Koos Dijksterhuis

Ze huurde de tuin van amateurtuindersvereniging De Meerweg in Alkmaar. De tuin was een permacultuur: vol wilde, eetbare planten. Precies wat Westerhof wilde, ook al was de tuin verwaarloosd en vol ongewenste woekeraars als zevenblad en brandnetel. Na drie jaar had ze die grotendeels onder controle.

Sommige medetuinders vonden het maar een wildernis. Het is een bekend conflict in tuinland: nieuwkomers die wilde bloemen zaaien versus oudgedienden die wilde bloemen bestrijden. Hier mag niet getuinierd worden met kunstmest of vergif, maar Westerhofs tuin grenst wel aan strak omgespitte perken.

"Eerst waren mijn Mariadistels het probleem", vertelt ze als ik haar op de tuin bezoek. "Toen moest de takkenhaag met winterkoningnest weg, vervolgens waren de bonenstaken de klos, want dat waren wilgentakken die zouden kunnen ontkiemen." Ten slotte werd ze zelf weggestuurd.

Secretaris Monique Tijsma van de vereniging verdedigt de opzegging. "De Mariadistels waren geen probleem, als Janet de zaadpluizen had verwijderd, voordat ze overwaaiden. Maar ze weigerde concessies aan de tuinders die niet gewend waren aan zo'n wilde tuin. Dat vogelnestje hoefde zeker niet weg, maar ze wilde ook niets snoeien of die wilgentakken vervangen. Ze had een kleurrijke tuin, maar stelde zich star op. De vroegere secretaris blonk trouwens evenmin uit in diplomatiek overleg en de sfeer verslechterde tot het onhoudbaar was. De leden hebben haar weggestemd."

Westerhof heeft veel planten meegenomen of weggegeven. Er staat nog bloedzuring, prachtig rood-dooraderd. Er zijn restanten pastinaak, cichorei, blauwe knoop, pimpernel. Daartussen groeiden tuinbonen, pompoenen en courgettes. Er staat zelfs zwartmoeskervel, een vergeten groente die alleen nog op Texel in het wild voorkomt. Haar tuin is er niet meer. Doodzonde!

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden