ZelfgemaaktVleesvervanger

Jackfruit is fruit voor de vleesfanaat

null Beeld G. Hengeveld
Beeld G. Hengeveld

Kaline van Halder en Marjolein Pleune willen met hun ingevroren jackfruit een alternatief voor vlees bieden.

Roos Menkhorst

“Het is een waar gevecht om de jackfruit open te snijden”, vertelt Sam Vreeke (27), chef bij Meet Jack. Hij leerde de vrucht kennen via ondernemers en vriendinnen Kaline van Halder (45) en Marjolein Pleune (43). Inmiddels heeft Vreeke een recept voor burgers en gyros voor het merk ontwikkeld. Vandaag onderzoekt hij in hun keuken in Haarlem de mogelijkheden als het gaat om ‘spekjes’ – gemaakt van jackfruit. Het idee? De structuur van de onrijpe vrucht is vleesachtig en daardoor ideaal als alternatief voor vlees.

null Beeld G. Hengeveld
Beeld G. Hengeveld

Vreeke: “We roken de ‘spekjes’ met verse rookmot, dat werkt heel goed voor de smaak. Nu moeten we nog onderzoeken hoe we de juiste textuur krijgen, die knapperige bite.” Pleune: “Dat komt vast goed. Jack verrast ons elke keer.”

Drie jaar geleden liep Kaline van Halder als scout van innovatieve start-ups rond op een biobeurs in Duitsland. Het gesprek van de dag was een bedrijfje dat curry’s maakte van jackfruit. “Ik had er direct een ‘gat-in-de-markt’-gevoel bij”, vertelt Van Halder. Ze had al langer zin om haar eigen bedrijf te beginnen en ze bedacht dat ze de jackfruit naar Nederland wilde halen. Samen met haar vriendin Marjolein Pleune – die ze nog kende uit de tijd dat ze toerisme studeerde – ging Van Halder op onderzoek uit.

null Beeld G. Hengeveld
Beeld G. Hengeveld

Op woensdag hebben ze bij de vleesfabrikant vegadag

De jackfruit – ook wel de grootste vrucht ter wereld – stond jarenlang bekend als poor man’s fruit, vertelt Pleune. “Zodra je hem opensnijdt, komt er een soort wit lijmachtig spul uit. Voor je het weet plakt alles. Je moet dus wel heel veel honger hebben als je de moeite neem een jackfruit te ‘slachten’.” Dat imago is in het westen de afgelopen tijd compleet veranderd, vertellen de twee vrouwen van Meet Jack. Een jaar geleden kwam hun eerste container met duizend kilo ingevroren jackfruit uit Thailand binnen. Er waren een paar klanten: horecabedrijven en hun eigen foodtruck waar ze mee op festivals stonden. Inmiddels hebben ze zo’n zeventig vaste klanten. “Deze week komt er 13.000 kilo jackfruit aan”, vertelt Pleune.

Ze begonnen hun avontuur met de bekende bitterbal, alleen dan gemaakt van jackfruit. Van Halder: “We willen met ons product impact creëren bij vleesetend Nederland. De bitterbal is toegankelijk, iedereen eet wel eens een bitterbal.” Chef Sam Vreeke vult aan: “Je zoekt naar manieren om de perfecte ‘bitterbal-beleving’ te krijgen.” Ze maken daarom gebruik van snijmachines waar ook rundvleesbitterballen mee worden gemaakt. Zo krijg je precies dezelfde soort blokjes en bite in de jackfruit-bitterbal, legt hij uit. De tijd van het zelf burgers maken en ballen draaien is gelukkig voorbij, vertellen de drie.

null Beeld G. Hengeveld
Beeld G. Hengeveld

Van Halder: “Soms moest ik in één avond driehonderd burgers aan mijn keukentafel maken.” Inmiddels worden de gyros en de hamburgers geproduceerd bij een vleesfabrikant. Pleune: “Op woensdag hebben ze daar vegadag. Alle machines worden dan brandschoon gemaakt.” Infiltreren in de vleessector, dat is wat ze willen, zeggen Van Halder en Pleune. Veganisten hadden ‘hun’ jackfruit al veel eerder ontdekt. De ondernemers willen vooral nu het grote publiek kennis laten maken.

Meer info: meetjack.nl

null Beeld  G. Hengeveld
Beeld G. Hengeveld

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden