Jaarcijfers

Jaarwinst ING omlaag door gevolgen oorlog in Oekraïne

null Beeld
ANP

ING heeft vorig jaar bijna een kwart lagere jaarwinst in de boeken gezet, ondanks een sterker slotkwartaal door de hogere rente. Het financiële concern liep onder meer averij op als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De hogere rente van de laatste tijd is wel gunstig voor de bank, want dat maakt het makkelijker om hogere winstmarges te behalen op het verstrekken van kredieten.

Onder de streep bleef in 2022 een kleine 3,7 miljard euro winst over, tegen bijna 4,8 miljard euro een jaar eerder. In 2021 slaagde ING er nog in om zijn jaarwinst bijna te verdubbelen. De bank profiteerde destijds flink van de weer aantrekkende economie na de dip van de coronacrisis.

Ruimschoots gehalveerde kwartaalresultaten

Maar na de oorlogsuitbraak in Oekraïne zag ING zijn kwartaalresultaten al weer ruimschoots halveren. Vanwege het conflict moest de bank honderden miljoenen euro's opzijzetten voor leningen aan bedrijven die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.

De bank besloot geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven en de aanwezigheid in dat land af te bouwen. Later in het jaar werd ING ook nog geraakt door de hyperinflatie in Turkije, die aanpassingen in de boekhouding van zijn Turkse dochterbedrijf vereiste.

In het slotkwartaal ging de winst wel weer omhoog. Dat komt ook omdat ING ondanks de flink gestegen energieprijzen en hoge inflatie in het algemeen, relatief nog niet heel veel voorzieningen hoefde te nemen voor klanten die in de problemen dreigen te komen. Er ging wel 269 miljoen euro naar de zogeheten stroppenpot, maar dat was minder dan in de laatste drie maanden van 2021.

Lees ook:

Waarom stijgt de euro zo in waarde, en wat betekent dat voor u?

Warm weer, centrale banken en China, ze hebben allemaal invloed op de koers van de euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden