Vijf vragenGeldontwaarding

Is de inflatie op weg naar de uitgang?

De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten ligt de afgelopen twee maanden rond de 15 procent. Beeld ANP
De gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten ligt de afgelopen twee maanden rond de 15 procent.Beeld ANP

Het lijkt gedaan met de felle prijsstijgingen. Maar we zijn er nog niet, stelt ING-econoom Marten van Garderen.

Joost van Velzen

De Nederlandse economie komt geleidelijk in rustiger vaarwater terecht. Van de inflatiepiek van 14,5 procent in september vorig jaar, was vorige maand nog 4,4 procent over, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Inmiddels is de benzinetank bijna, maar de boodschappenkar nog lang niet voor de oude prijs te vullen.

De prijzen stijgen lang niet meer zo hard. Hoe komt dat?

“Het effect van gestegen energieprijzen is uitgewerkt”, zegt ING-econoom Marten van Garderen. “De hoge prijzen voor olie en gas waren de belangrijkste brandstof voor de inflatie.” Vooral aan de pomp is het niet meer zo pijnlijk voor de portemonnee. Motorbrandstoffen als benzine en diesel werden in maart ruim 28 procent goedkoper. Een enorm verschil met de prijsdaling van 1,1 procent in februari.

In februari was de inflatie 8 procent, in maart 4,4 procent. Zijn we op weg naar nul?

Van Garderen: “Het zou heel goed kunnen dat we binnenkort het nulpunt bereiken. De inflatie kan zelfs in de min duiken. Een nul-inflatie of lager is helemaal niet raar.”

Torenhoge brandstofprijzen bij een tankstation langs de snelweg, op 28 juli vorig jaar. De snel gestegen brandstofprijzen waren een belangrijke  aanjager voor de inflatie. Inmiddels zijn de brandstofprijzen weer aanmerkelijk gedaald. Benzine en diesel werden in maart ruim 28 procent goedkoper. Beeld ANP
Torenhoge brandstofprijzen bij een tankstation langs de snelweg, op 28 juli vorig jaar. De snel gestegen brandstofprijzen waren een belangrijke aanjager voor de inflatie. Inmiddels zijn de brandstofprijzen weer aanmerkelijk gedaald. Benzine en diesel werden in maart ruim 28 procent goedkoper.Beeld ANP

Welke producten en diensten zijn nog duur?

Boodschappen doen is voorlopig nog geen pretje. Volgens het CBS schommelt de gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten de afgelopen twee maanden rond de 15 procent. Van Garderen: “De inflatie heeft er wel voor gezorgd dat op meerdere plekken hogere prijzen zijn ontstaan. Het eerste waar je aan denkt is voeding, grondstoffen en vervoer. Dat valt het meeste op bij het afrekenen van de boodschappen in de supermarkt.” Waarom de stijging van energieprijzen wel een halt is toegeroepen en voeding niet is opgehouden met duurder worden, heeft volgens de ING-econoom te maken met tijd. “De energieprijzen stegen in augustus al, de prijzen van voeding zijn pas later opgelopen. Inmiddels dalen ook de grondstoffenprijzen. Maar omdat de keten van voeding en grondstoffen complexer is, duurt het langer voor een prijsdaling de consument heeft bereikt.”

null Beeld

Speelt de arbeidsmarkt nog een rol?

Van Garderen: “De extreme krapte op de arbeidsmarkt is niet per se een factor in de daling van de prijzen. Integendeel, het gebrek aan personeel zorgt voor een stijging van de lonen die ergens moeten worden gecompenseerd. En dat heeft doorgaans een opdrijvend effect op de prijzen van producten en diensten.” Van Garderen vindt het overigens – wat de inflatie betreft – geen goed idee als bedrijven hun gestegen personeelskosten direct doorberekenen en hun producten of diensten onmiddellijk duurder maken: “Een inflatie valt niet weg te ‘loonsverhogen’. Het is beter om het welvaartsverlies te accepteren.”

Kan de inflatie ook weer ineens stijgen?

Daar ziet het niet naar uit. Alleen al omdat de Europese Centrale Bank (ECB) er veel voor over heeft om de (nog altijd te hoge) inflatie in het hele continent te beteugelen. Dat doet de ECB door de rente te verhogen. Verwacht wordt dat er binnenkort opnieuw een kleine verhoging aan zit te komen. Van Garderen: “Een inflatie kan veel kanten op maar de meest logische kant is de weg omlaag. Dat is de richting die wij verwachten, dat het tempo van de prijsstijgingen verder zal afnemen.”

Lees ook:

Inflatie in Nederland in maart flink afgenomen tot 4,4 procent

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in maart flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden