EU-regels
Is de auto-industrie wel klaar voor de omslag naar elektrisch?
De stekkerauto moet een auto voor de massa worden. Maar de brancheorganisatie voor de auto-industrie vindt toeleveringsketens en laadinfrastructuur onderontwikkeld.
Het historische besluit is aan de meeste mensen voorbijgegaan, maar op 14 februari stemde het Europees Parlement definitief voor het afscheid van de auto met brandstofmotor. Vanaf 2035 mogen er in de EU geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer worden verkocht.
Dat zat er al heel lang aan te komen en daarom bouwen Europese autofabrikanten nu al veel auto’s die op stroom rijden in plaats van op benzine of diesel. Als het meezit, zullen alle autofabrieken in de EU-landen samen nog dit jaar twee miljoen elektrische auto’s produceren. Dat meldt Clepa, de Europese brancheorganisatie van toeleveranciers in de auto-industrie. Het gaat om volledig elektrische voertuigen waarin de batterij de rol van de benzinetank heeft overgenomen en waarin een elektromotor het werk doet in plaats van een verbrandingsmotor.
Met twee miljoen elektrische auto’s per jaar begint het ergens op te lijken, vindt Paul Nieuwenhuis, voormalig directeur van het Centre for Automotive Industry Research in Cardiff. “In een goed jaar produceert de EU ongeveer 15 miljoen auto’s. De laatste paar jaar ligt dit dichter bij 10 miljoen, dus 2 miljoen is heel behoorlijk. De capaciteit van een autofabriek zit gemiddeld rond de 200.000 tot 300.000 voertuigen per jaar. Dus als elke behoorlijke autofabrikant een elektrische auto gaat maken loopt het snel op.”
In 2027 is de meerderheid van in de EU gebouwde auto’s elektrisch
Als Clepa ook de hybride auto's meetelt – auto's met een benzinemotor én een stekker – zal in dit jaar ongeveer de helft van de in de EU geproduceerde auto’s (deels) geëlektrificeerd zijn. De prognose van de toeleveranciers is dat in 2027 meer volledig elektrische auto’s dan auto’s met benzinemotor geproduceerd worden. Maar wil de industrie het doel van 2035 halen, dan moet het wel anders gaan dan nu, waarschuwt Clepa. De brancheorganisatie noemt toeleveringsketens en de laadinfrastructuur in de EU ‘onderontwikkeld’.
Nils Poel, manager handel en marktzaken bij Clepa, wijst erop dat er momenteel aanzienlijk minder auto’s in de EU worden gebouwd dan voor de pandemie. “Om weer minimaal op het gewenste niveau te komen wordt het sprinten tegen de berg op. De luxere, premium-merken liggen op koers. De grote uitdaging is om elektrische auto's voor de massa te produceren. Die stap naar het middensegment moet nog gemaakt worden.”
Nieuwenhuis vindt de huidige situatie in veel opzichten vergelijkbaar met de overgang naar massaproductie zo’n honderd jaar geleden. “Toen moesten firma’s als Ford alles binnenshuis produceren aangezien er geen toeleveranciers waren die hun volumes aankonden. Zoals honderd jaar geleden zien we dus eerst de massaproductie van auto’s opstarten en dan uiteindelijk ook een toeleveringsketen.”
Of ‘2035' wordt gehaald zal nog spannend worden
Een grote zorg voor de toeleveranciers is de beschikbaarheid van vitale onderdelen als chips en batterijen. Poel: “Ook de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de transformatie naar elektrisch te voltooien, verdienen nog meer aandacht. Een auto met een stekker is een heel ander soort product, met andere materialen en processen. Niet alle werknemers in de sector kunnen zomaar even worden omgeschoold tot expert in software of elektriciteit.” Volgens Clepa bieden toeleveringsbedrijven in de autobranche werk aan ongeveer 600.000 mensen wier werk afhankelijk is van de verbrandingsmotor.
Nieuwenhuis verwacht de komende tien jaar ‘hier en daar wat haperingen’ in de aanvoer waardoor de productie achterblijft. “Toch zijn er studies die aantonen dat er op langere termijn voldoende voorraden zijn van die nieuwe materialen. Het duurt even voordat je een mijn en een verwerkingsfaciliteit op poten hebt gezet.”
Of ‘2035’ wordt gehaald zal nog spannend worden, denkt Poel. Hij vergelijkt de situatie met het opladen van auto-batterij, wat tot 80 procent laden soepel werkt: “Het gaat om die laatste 20 procent.”
Lees ook:
Oké, er komen steeds meer elektrische auto’s, maar welke kies je dan?
Lang oogden e-auto’s zo gewoon mogelijk, alles om de klant niet af te schrikken. Hyundai doorbreekt dat nu.
Europeaan gaat voor elektrische auto, benzine- en dieselwagen zakt verder weg
Na de autofabrikanten maken nu ook consumenten de omslag naar auto's die rijden op batterijen.