Treinreizen
Interrailers kunnen deze zomer misschien niet met de ICE naar Duitsland
Een verbod voor mensen met een Interrail-pas om komende zomer de trein naar Duitsland te nemen. De NS zoeken uit of daarmee overvolle treinen voorkomen kunnen worden. Tot woede van reizigers.
Bij de NS moeten ze wel ‘een bloedhekel aan reizigers’ hebben, twitterde Hildebrand van Kuijeren van de website Treinrondreis.nl. Andere twitteraars noemden de maatregel ‘ronduit belachelijk’ en ‘bizar'. Waarna de NS een bericht herriepen dat zij woensdag op hun website hadden gezet. Nee, het staat nog niet vast dat mensen met een Interrail-pas komende zomer uitgesloten worden van de ICE-treinen naar Duitsland. Maar, erkenden ze, daar wordt wel over nagedacht.
Zeker is dat de NS en de Duitse evenknie DB met een probleem zitten. Tussen half juni en half augustus verwachten ze topdrukte in de ICE-treinen van Amsterdam naar Duitsland. Die deed zich afgelopen zomer ook al voor, en toen moesten overvolle treinen soms de stations van Utrecht en Arnhem voorbijrijden, omdat er niemand meer bij kon. Dat willen de NS dit jaar voorkomen.
Eén oplossing daarvoor is mensen met een Interrail-pas te verbieden tussen zes uur ’s ochtends en vier uur ’s middags vanuit Nederland de ICE-trein naar Duitsland te nemen. Met zo'n pas kunnen passagiers voor een vast bedrag een bepaalde periode bijna overal in Europa vrij reizen met de trein. Een deel plant die reis lang van tevoren, maar anderen, vooral jongeren, reizen op de bonnefooi en beslissen laat welke trein ze nemen. Dat kan voor onvoorziene drukte zorgen.
NS willen snel duidelijkheid geven
Een instapverbod voor Interrailers tussen zes en vier uur voorkomt dat. Dat was ook de boodschap van het bericht op de NS-site woensdag. “Heel ongelukkig", zegt een NS-woordvoerder nu. “Want we zijn nog niet zo ver. We denken na over de vraag: kan dit en mag het zomaar?”
Wat hoe dan ook niet gaat gebeuren, is dat reizigers die zich al via de app voor een bepaalde treinrit hebben aangemeld ‘eraf gegooid worden', zoals de NS-woordvoerder het uitdrukt. “Dat kán niet, dat gaan we niet doen.” Wie al een Interrail-pas heeft gekocht, maar zich nog niet heeft aangemeld, kan wél met restricties te maken krijgen – maar dat is dus nog niet besloten. Krijgen zij geld terug, omdat hun reisvrijheid minder wordt dan waarvoor ze betaald hebben? “Ook daarover denken we nog na.”
Een geluk bij het ongeluk van die voortijdige mededeling van woensdag is dat reizigers nu lang van tevoren in hun plannen rekening kunnen houden met verwachte drukte, zeggen de NS. “Als je naar Zuid-Duitsland wil, kun je bijvoorbeeld besluiten via Luik te reizen.” Het is wel de bedoeling, zo zegt de woordvoerder, dat de NS snel duidelijkheid geven over eventuele restricties.
Lees ook:
NS International verkoopt meer treinkaartjes dan voor corona, vooral Zürich, Wenen en Milaan populairder
De NS verkoopt volop treinkaartjes naar internationale bestemmingen. Keerzijde: de trein is razendsnel uitverkocht