Vincent wil Zon

In Nederland schiet de zon nu echt recht de lucht in

Reclame voor zonnepanelen langs de ijsbaan. Hoe gewoon kan zonne-energie worden... Beeld Vincent Dekker
Reclame voor zonnepanelen langs de ijsbaan. Hoe gewoon kan zonne-energie worden...Beeld Vincent Dekker

Het lijkt wel of in ons land bij zonne-energie plotseling alle remmen worden losgegooid. Het aantal zonnepanelen schiet al een paar jaar omhoog en het ene record sneuvelt na het andere. Wat er door één gedurfde actie al niet kan veranderen...

Vincent Dekker

Wat mij betreft is het bijna voltooide 2016 voor Nederland het jaar geworden van de zonnepanelen. De meer dan spectaculaire ontwikkelingen bij windturbines op de Noordzee verdienen weliswaar ook erkenning, maar die komt wel als de molens echt aan het net worden aangesloten.

Delfzijl drie keer zo groot
Voor nu gun ik de eer aan een zonnepark bij Delfzijl, Sunport, dat een paar weken geleden gereed kwam. Dat bestaat uit 116.000 zonnepanelen, die samen een capaciteit hebben van 31 MWp. Dan heb je het over één 'zonneweide' waarop dus al die panelen staan. Vergelijk dat eens met de eerste zonnepanelenactie van Urgenda in 2010, toen er 40.000 panelen voor pakweg 4.000 daken aan de man werden gebracht. Zes jaar later is één zonnepark al bijna drie keer zo groot als al die panelen van 2010 bijelkaar.

De opmars van zonnestroom is al een paar jaar goed zichtbaar. Een jaar geleden, bij het eerste jubileum van de Urgenda-actie, kon ik al een grafiek tonen over de pijlsnelle groei van zonne-energie tot en met 2013. Was er eind 2010 nog slechts 88 MW aan zonnevermogen in Nederland opgesteld, in september 2014 werd de grens van 1000 MW, 1 GW, geslecht. 'In 2017 kan de tweede GW erbij zijn', schreef ik toen.

Ik kan nog geen inschatting voor 2016 vinden, zelfs niet bij de onvolprezen site van Polder PV, maar mijn gevoel zegt me dat we die 2 GW dit jaar al akelig dicht gaan naderen. Eind 2015 was de stand 1515 MW nadat er dat jaar bijna 500 MW was bijgekomen. Dit jaar hoeft dus niet eens beter te zijn dan vorig jaar om toch al die nieuwe mijlpaal te bereiken.

Weer Groningen
En dan moeten de écht grote projecten nog komen. Kort nadat Sunport met 31 MW de titel Grootste van Nederland werd opgeplakt, werd bekend dat in Zeeland komend jaar een park van 50 MW wordt gebouwd. En in het kielzog daarvan komt er, opnieuw in Groningen, een park aan van 103 MW. Dat wordt dan in z'n eentje al elf keer zo groot als de hele actie van eind 2010 waar alles zo'n beetje mee begon.

Al die grote getallen dwingen mij in Bergen natuurlijk wel tot enige bescheidenheid. Wij hebben hier sinds maart dit jaar een eerste zonneweide, van welgeteld 160 KWp... Maar een tweede weide, zeven keer zo groot, is bijna bedrijfsklaar. En nog grotere vervolgprojecten zitten ook hier in de pijplijn.

Heel gewoon
Het leukste moment van het jaar beleefde ik misschien wel Tweede Kerstdag. Samen met mijn twee kleinkinderen was ik aan het schaatsen op kunstijsbaan De Meent van Alkmaar. Terwijl we deze oeroude Hollandse sport bedreven zag ik boven onze hoofden plotseling een reclamebord voor ... zonnepanelen. In 2016 werd zonne-energie heel gewoon.

Weblog

In zijn weblog 'Vincent wil Zon' belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden