Klimaattop Madrid

In Madrid is groene waterstof dé klimaatbelofte - voor 2050

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Terwijl in Madrid moeizame, technische onderhandelingen worden gevoerd, ademt de VN-klimaattop toch een groene toekomst. Landen dichten groene waterstof nu al een glansrol toe, in 2050.

Frank Straver

Osamu Ikeda wijst naar een draaiende windturbine. Op een enorme boei dobbert de molen op het water. Eronder zwemt een walvis, van plastic. Het is een schaalmodel, in het Japanse paviljoen op de VN-klimaatconferentie in Madrid. De molen is manshoog, een draaiende ventilator zet de wieken in beweging. “Dit is de toekomst van 2050”, zegt Ikeda.

Dat de windmolen drijft, is nog niet alles. Hij gaat geen stroom produceren, maar zogenoemde ‘groene waterstof’. Dat is schoon gas, geproduceerd uit zonne- of windenergie. “Daar kunnen huizen en fabrieken op draaien”, zegt Ikeda, een waterstofexpert die door Japan is afgevaardigd naar de VN-klimaatconferentie, (COP25).

In Madrid noemen veel landen en organisaties waterstof dé groene energiedrager van de toekomst. Het kan olie, aardgas, steenkolen vervangen, is de belofte. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), aanwezig in Madrid, voorspelde al een doorbraak voor waterstof. Het unieke voordeel van waterstof, zeiden IEA-experts, is dat je het gas kunt opslaan in buizen en tanks. Zonder opslag kan de wereld fossiele energie niet uitbannen, zoals het akkoord van Parijs uit 2015 beoogt. Want zonne- en windenergie zijn er niet altijd. Vrachtschepen en trucks kunnen in de toekomst ook varen op groene waterstof, aldus Siemens-technici op de top.

Deelnemers aan de klimaattop in Madrid nemen een pauze.  Beeld AP
Deelnemers aan de klimaattop in Madrid nemen een pauze.Beeld AP
Activisten dringen aan op actie bij de klimaattop in Madrid. Beeld REUTERS
Activisten dringen aan op actie bij de klimaattop in Madrid.Beeld REUTERS

Al die vergezichten voor waterstof staan in schril contrast tot de huidige realiteit. Het gebruik van fossiele brandstoffen, bron van broeikasgas, neemt toe. Boorbedrijven breiden de winning van aardgas en olie verder uit. De CO2-uitstoot stijgt dit jaar 0,6 procent, bleek uit de laatste cijfers. Een daling valt niet te voorzien in de komende jaren. En dat terwijl nu al 7,6 procent daling van broeikasgasuitstoot nodig is om de opwarming te beteugelen tot bij voorkeur 1,5 graad, zoals in Parijs afgesproken .

Doorpraten over individuele actieplannen

Daarom deden milieuactivisten, jongeren en kwetsbare landen een oproep aan wereldleiders die dinsdag arriveerden om nú door te pakken tegen de ‘klimaatcrisis’. Maar niemand in Madrid voorziet dat politiek leiders, die vrijdag knopen willen doorhakken, nieuwe verregaande stappen zullen nemen. Ministers willen, als tussenstap, spelregels vastleggen voor handel in CO2-certificaten die garant staan voor klimaatactie. Is dat achter de rug, dan willen ze over de individuele actieplannen gaan doorpraten. Dat gebeurt in 2020 in Glasgow.

Dinsdag ingevlogen Nederlandse ministers willen ‘ambitie uitspreken’ en de VN-top met een technisch akkoord afsluiten. Verder wil minister Eric Wiebes (economische zaken) zijn collega’s spreken over de ‘Green New Deal’, die eurocommissaris Timmermans woensdag presenteert. Ook aan waterstof, als belofte voor de toekomst die COP25 nastreeft, zal Wiebes woorden wijden. “Waterstof loopt als rode draad door zijn speeches”, zegt zijn woordvoerder.

De energieminister van steenkolenland Australië, Angus Taylor, noemde groene waterstof gisteren in Madrid een ‘missende schakel’ voor duurzame energie. Ook Chili, samen met Spanje de organisator van de klimaattop, voorspelde een mooie toekomst voor waterstof, ooit, in 2050. Over 2019 als recordjaar voor de mondiale CO2-uitstoot spraken ze even niet.

Lees ook:

Drie grote initiatieven voor waterstof zouden wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen

Bedrijven werken hard aan een alternatief voor vuile energie. Waterstof biedt volgens experts kansen.

Oliereuzen lobbyen fors op de klimaattop in Madrid
De fossiele industrie probeert op de VN-klimaattop invloed uit te oefenen op het overleg. De kritiek hierop zwelt aan. Hou ze buiten de deur, klinkt het bij een koepel van grote milieuclubs.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden