Vormloze fallus

In de Leidse Hortus bloeit een stinkende penisplant voor het eerst

De reuzenpenisplant in de Hortus. Beeld Hortus Botanicus Leiden
De reuzenpenisplant in de Hortus.Beeld Hortus Botanicus Leiden

Een primeur voor de Hortus Botanicus in Leiden: voor het eerst in de geschiedenis staat de amorphophallus gigas er in bloei. De wat? De ‘vormloze, reusachtige fallus’, voor wie niet zo heel goed thuis is in het plantkundig Latijn.

Lukas van der Storm

Die opvallende naam dekt de lading. De plant, afkomstig van het Indonesische eiland Sumatra, is metershoog. Op de steel staat een langwerpige bloeikolf, die hoog boven een kelkvormig blad uittorent. Het plantengeslacht wordt daarom ook in normaal Nederlands als penisplant omschreven.

In de hele wereld komen zo’n 170 verschillende soorten penisplanten voor. Twee andere soorten schoten in de afgelopen twee jaar al in bloei in de Leidse hortus. Voor de gigas-variant is het de eerste bloeiperiode. Bijzonder, want dit soort grote penisplanten bloeien maar zelden.

Wie daarbij hoopt op een frisse bloesemlucht, komt zeer bedrogen uit. De reuzenpenisplant verspreidt een lucht die vaak als lijkengeur wordt omschreven. Juist daarmee probeert de plant insecten te lokken.

Die stankperiode duurt trouwens maar kort; het zijn de vrouwelijke bloemen in de bloeikolf die zo stinken. Vervolgens gaan de mannelijke bloemen open; zij laten hun stuifmeel los op de insecten. Op dat moment verdwijnt ook de stank. Als de insecten naar een andere penisplant vliegen, bestaat de kans dat die ook wordt bestoven. De bloeiende plant is vervolgens na een etmaal of twee uitgebloeid.

Lees ook:

De penisplant bloeit weer, en dat is te danken aan vrijwilliger Rudmer Postma

Voor de tweede maal in een jaar komt in de Leidse Hortus botanicus een zeldzame penisplant tot bloei. Vrijwilliger Rudmer Postma kreeg het schier onmogelijke voor elkaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden