IKEA moet FSC-houtkeurmerk inleveren

null Beeld anp
Beeld anp

IKEA moet een fors deel van haar FSC-keurmerk inleveren. Het houtverwerkingsbedrijf van de meubelgigant zou in de Russische regio Karelië monumentale bomen hebben gekapt.

Robin de Wever

Volgens FSC week IKEA's dochterbedrijf Swedwood ernstig van de richtlijnen af, onder meer door 'vitale biotopen' (oude bomen) te kappen. Daardoor kan FSC, die controleert op verantwoord kappen, het Russische hout niet langer duurzaam noemen.

Het is niet duidelijk of de firma het keurmerk definitief kwijtraakt. Swedwood spreekt in een persverklaring van een storm in een glas water en noemt de maatregel 'uiterst tijdelijk'. Ook ontkent het dat de maatregel te maken heeft met het kappen van oud hout.

Toch lijkt er wel degelijk iets mis met Karelië. Opmerkelijk genoeg maakte Swedwood eerder deze maand bekend dat het zijn grootschalige houtkap in de regio staakt. Voortaan richt het zich op de bossen rond de Russische plaats Tikhvin, nabij Sint Petersburg. De afstoting van de faciliteiten in Karelië is een grote stap: de regio was een van de belangrijkste kaplocaties.

'Houtkapper mag zelf een certificeerder kiezen'
IKEA's werkwijze in Karelië is al langer omstreden. Volgens Zweedse en Russische milieuorganisaties maakte het bedrijf zich er jaarlijks schuldig aan het kappen van 560 hectare oerbos. Dat FSC daar niets van zei, komt volgens de Zweedse organisatie Protect the Forests doordat houtkapbedrijven zelf kunnen bepalen wie hen certificeert. De certificeerders zouden daarom niet te moeilijk doen. Een kritische houding kan ze hun baan kosten.

Milieudefensie trok al in 2008 de duurzaamheidslabels terug die ze had toegekend aan IKEA's tuinmeubelen. De organisatie vond bij nader inzien dat IKEA niet kon garanderen dat het hout afkomstig was uit verantwoord beheerde bossen. Op de kaplocaties in Zuidoost-Azië wordt veel illegaal gekapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden