‘Ik koop al heel lang geen nieuwe kleding’

Eliza Perez, kandidaat voor de klimaatportretten voor zaterdag a.s. Beeld *
Eliza Perez, kandidaat voor de klimaatportretten voor zaterdag a.s.Beeld *

Wat doen mensen (niet) om het milieu te redden? Een dagelijkse rubriek tijdens de klimaattop in Polen. Vandaag: Eliza Perez uit Amsterdam.

Amber Dujardin

Lees de andere afleveringen in ons dossier.

"Ik verzamel al een jaar of 17 tweedehands jurken. Als tiener vond ik het leuk om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Ik merkte dat jurken uit de jaren vijftig, zestig en zeventig meestal beter pasten dan kleding van de H&M. Ook was die vaak goedkoper en vond ik die kleding mooier dan alle zwart-, grijs- en bruintinten in de winkels.

"Pas rond mijn twintigste ontdekte ik dat veel massaproductie in lagelonenlanden gemaakt wordt onder erbarmelijke omstandigheden. Ik schrok daar erg van en ben nog steeds heel verbaasd dat mensen zo veel nieuw kopen, ook in mijn directe omgeving. Als ik daar een gesprek over wil aangaan, stuit ik vaak op weerstand en onbegrip.

"De laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor de belasting van het milieu door de kledingindustrie. Gelukkig koop ik al heel lang geen nieuwe kleding meer. Alleen panty's en ondergoed zijn vrij lastig. De bekende duurzame merken zijn best aan de prijs, en panty's gaan snel stuk. Die koop ik dus gewoon bij de Hema.

"Ik ga graag naar kringloopwinkels, rommelmarkten en koop vintage op Marktplaats. Maar het allerleukste zijn kledingruilen. Het liefst ga ik naar ruilen waarvoor je geen entree betaalt. Dan is het echt laagdrempelig en kan iedereen komen. Vaak is er zoveel kleding dat mensen die zelf niets in te brengen hebben, ook goed kunnen slagen.

"Ik neem vaak spullen mee voor vrienden, familie en collega's. Ik hoop mensen te inspireren om geen nieuwe massaproductie meer te kopen, en ze te laten zien dat als je graag vaak iets anders draagt, je het beter kunt ruilen.

"Zelf organiseer ik een paar keer per jaar een kledingruil onder de naam 'change clothes' in de muzikale oefenruimte van mijn vriendin.

"Het leukste is om iemand anders heel blij te zien worden van iets dat bij jou al jaren ongebruikt in de kast ligt. En je kunt nieuwe stijlen uitproberen: op goede ruilfeestjes help je elkaar met het vinden van passende spullen.

"Ik merk dat er steeds meer ruilen bijkomen in Amsterdam en dat je nu ook sinterklaascadeautjes, boeken en andere spullen kunt ruilen.

"Ik hoop dat het hergebruiken van spullen bijdraagt aan bewuster koopgedrag. Ik vind het belangrijk om er mooi, sexy en verzorgd uit te zien. Maar niet ten koste van anderen.

"Als iemand tegen me zegt dat ik er leuk uitzie of een compliment maakt over mijn outfit, vertel ik altijd dat het tweedehands is en dat je er op een verantwoorde manier dus ook fabulous uit kunt zien.”

Simpel zelf doen: Lang leve de waslijn

Een wasje gedraaid en hopla, het hele spul de droger in? Het scheelt aanzienlijk in stroomverbruik om dat spaarzaam, of zelfs niet meer te doen. Een droogbeurt met een oude luchtafvoer- of condensdroger kost drie tot vier keer zoveel stroom als de voorafgaande wasbeurt, aldus Milieu Centraal. “Onzuinige wasdrogers behoren tot de grootste energievreters in een huishouden. Ze zorgen voor gemiddeld 10 procent van de jaarlijkse stroomvraag in huis.” Of dat nu groene stroom of vuile stroom is, het is altijd beter overbodig energiegebruik in te perken. Een ultrazuinige nieuwe wasdroger loont direct, aldus Milieu Centraal. Drogen aan de lijn natuurlijk helemaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden