null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Hoe zonnig het ook is, de kokmeeuw kondigt de herfst aan

Koos Dijksterhuis

Iedere zomer zijn de eerste, groene eikels, de eerste vallende kastanjebolsters en vooral de eerste ruiende kokmeeuwen de onherroepelijke herauten van de herfst.

Na de langste dag neemt de hoeveelheid zonlicht allengs sneller af en in augustus, hoe zomers en zonnig het ook is, raken veel planten uitgebloeid, vergeeld en verschrompeld. Er vormen zich vruchten en de kokmeeuwen verzamelen zich in groepen in weilanden.

Er zijn ook diverse planten die lang doorbloeien of die nu pas beginnen, zoals ganzenbloemen, en er zijn ook nog vogels met jongen, zoals futen. Maar de piek is duidelijk voorbij en de natuur is op haar retour.

Nostalgisch aandenken aan betere tijden

Kokmeeuwen, die van januari tot maart de lente aankondigen met hun steeds donkerdere kop, ruien van juli tot september weer naar hun winterkleed. Dat betekent een witte kop met als nostalgisch aandenken aan betere tijden een donkere vlek bij het oor.

Kokmeeuwen zijn heel algemeen en kunnen ’s winters de voor eenden bestemde broodkruimels wegkapen. Dat doen ze handig, snel en met veel misbaar. Kokmeeuwen worden nooit als voorbeeld genoemd van een ontroerend mooi dier. Terwijl: kijk eens goed naar dat sneeuwwitte lijf, de lichtgrijze vleugels, de rode poten en snavel. Kunstwerkjes zijn het, zelfs met ruiende, halfslachtig chocoladebruine kopveren zoals de kokmeeuw op de foto.

null Beeld Koos Dijksterhuis
Beeld Koos Dijksterhuis

Kokmeeuwen zijn veel kleiner dan de zilver- en mantelmeeuwen die ook wel op broodkruimels afkomen. Ze zijn zelfs kleiner dan stormmeeuwen. Maar ze zijn groter dan dwergmeeuwen, die nóg mooier zijn, maar die mondjesmaat op grotere wateren voorbijtrekken en die geen broodkruimels wegkapen.

De laatste dertig jaar is het aantal in Nederland broedende kokmeeuwen gehalveerd. Grote kans dat de kokmeeuwen die rond deze tijd in steden arriveren uit Scandinavië, Finland of de Baltische landen zijn gekomen. Die hebben vast meer honger dan de weldoorvoede parkeenden met hun brood.

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit. Lees hier zijn eerdere Natuurdagboeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden