GoedemorgenTerreurvogels

Hoe vogels van je buurt een oorlogsgebied maken

Schoolkinderen worden belaagd door kraaien in Alfred Hitchcock's ‘The Birds’ (1963) Beeld HH
Schoolkinderen worden belaagd door kraaien in Alfred Hitchcock's ‘The Birds’ (1963)Beeld HH
Naïm Derbali

Een duikende merel die je verrast tijdens een ochtendloopje? Of een sissende ekster die plots zijn snavel in je schouder plant. Wat oudere zielen zullen misschien terugdenken aan de aanval van de gitzwarte kraaien uit de Hitchcock-thriller ‘The Birds’ (1963), maar in Canada zijn de duikbombardementen een ding.

De website CrowTrax, die in de omgeving van Vancouver het aantal aanvaringen tussen vogels en mensen bijhoudt, ontving dit jaar al meer dan 5000 meldingen. Oprichter Jim O’Leary begon zijn website in 2016, nadat een kraai van zijn buurt een oorlogsgebied maakte, vertelde hij aan de Wall Street Journal. Proving Hitchcock Right, kopte de krant: Hitchcock had dus toch gelijk.

Vogels nemen een vijandelijke houding aan zodra de mens hun territorium betreedt. De meeste incidenten doen zich voor ​​wanneer vogels proberen hun jongen groot te brengen. Nestvogels gaan ver in het verdedigen van hun kuikens, en ze deinzen er niet voor terug om dieren aan te vallen die groter zijn dan zijzelf.

Duivelse uil

Ook in Nederland kennen we het fenomeen. In 2015 waren internationale media in de ban van een Purmerendse uil, de satané hibou (‘duivelse uil’) zoals het Franse L’Express omschreef. In twee weken tijd voerde de uil, die in Nederlandse media ‘terror oehoe’ werd genoemd, meer dan twintig luchtaanvallen uit. Voorbijgangers werden toen tot bloedens toe verwond.

Vogels hebben de gewoonte om het hoogste punt aan te vallen. Gebruik daarom ter verdediging een paraplu, draag beschermende hoofddeksels of sla gewoon wild met de armen tijdens het joggen. In het uiterste geval: pas je looproutes aan.

De stijgende meldingen hielpen O’Leary niet om nieuwe aanvallen te vermijden. Van een afschrikkend effect is geen sprake. “De kraaien kijken niet naar mijn website.”

Lees ook:

‘Ik kijk de vogel in zijn ziel en vang hem in een penseelstreek’

Illustrator Erik van Ommen houdt van vogels en na veertig jaar is die liefde nog altijd niet over. Met een enkele penseelstreek legt hij ze vast. ‘Als ik naar een vogel kijk, gebeurt er iets in mij, hij weet me te beroeren.’

Kan Purmerend de terror-oehoe vangen?

Ze krabt en valt onverwachts aan. De ‘terror-oehoe’ in het Noord-Hollandse Kwadijk heeft de laatste twee weken al twintig ‘aanslagen’ gepleegd, waarbij voorbijgangers tot bloedens toe werden verwond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden