Windmolens reiken ver boven het wateroppervlak van de Noordzee.

Energiebronnen

Het weer verandert door windparken

Windmolens reiken ver boven het wateroppervlak van de Noordzee.Beeld ANP

Het KNMI ziet een duidelijke weersverandering door windparken op zee. Het effect is plaatselijk en te merken tot zo’n 150 kilometer verderop.

Jelle Brandsma

Windparken zijn energiebronnen, maar ook atmosfeer-mixers. Daardoor verandert het weer in de omgeving van de molens, blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). De wind in de buurt van windparken neemt gemiddeld af en ook de temperatuur en luchtvochtigheid veranderen. Dit effect treedt op bij windparken op zee, maar ook bij groepen windmolens op land, zegt wind-expert Ine Wijnant van het KNMI.

Het draaien van de rotorbladen van een windturbine zet de bewegingsenergie van wind om in elektriciteit. Hierdoor neemt de wind achter de turbine af. Door het draaien van de rotoren mixen bovendien de verschillende luchtlagen; vocht en warme lucht worden meer door elkaar gemengd en daardoor kunnen wolken worden gevormd of juist oplossen. In welke mate dit gebeurt is nog onduidelijk.

Merkbaar op 150 kilometer afstand

Het is niet zo dat de windparken leiden tot klimaatverandering, zegt het KNMI, want het effect van het draaien van de rotorbladen is plaatselijk. Toch is het effect van minder wind ook op grotere afstand, 50 tot 150 kilometer verderop, nog merkbaar.

Er komen steeds meer windparken en ze worden ook groter, vooral op zee. Daarom is het belangrijk om te weten of die effect hebben op de natuur of het weer. Het is van belang, zegt Wijnant of de weersvoorspelling in de buurt van een molen ook uitkomt. “Het kan gevaarlijk zijn als een schip in het gebied achter een windpark vaart, in het zog, en denkt dat het wel meevalt met die wind en dan ineens te maken krijgt met een grote windtoename als de turbines worden uitgezet.”

Nog veel vragen

In 2020 hadden de windenergieparken een gezamenlijk vermogen van 19 gigawatt. De komende decennia wordt dat tien keer zoveel. De opbrengst zal niet toenemen met een factor tien, omdat de molens wind van elkaar wegvangen als ze dichter bij elkaar staan. “Hoe verder de windparken uit elkaar liggen, hoe minder last ze van elkaar zullen hebben. De effecten zijn het grootst als windparken zuidwest-noordoost van elkaar liggen omdat we in Nederland overwegend een zuidwesten wind hebben.”

Het KNMI heeft nog veel vragen. Wat gebeurt er precies met het weer als er meer windparken op zee komen? Wat betekent dat voor de wind achter iedere windturbine en voor de totale opbrengst? Er is nog meer onderzoek nodig om deze vragen goed te beantwoorden, stelt het KNMI.

Lees ook:

Zonne-energiesector wil veel harder groeien maar dan moet het kabinet stoppen met fossiele steun

Door vol in te zetten op zonne-energie kunnen Nederlandse gasgestookte stroomcentrales in 2030 dicht, claimt de brancheclub Holland Solar. Daarvoor moet het Rijk wel de steun aan fossiele energie schrappen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden