Het warmste jaar 1998 gaat uit de boeken

Geen enkele regio ter wereld warmt zo snel op als de poolgebieden. Beeld Thinkstock
Geen enkele regio ter wereld warmt zo snel op als de poolgebieden.Beeld Thinkstock

Niet 1998, maar 2010 blijkt mondiaal het warmste jaar dat ooit is gemeten. Onderzoekers van het gerenommeerde Britse Met Office en de University of East Anglia kwamen tot deze conclusie nadat zij eerdere temperatuurmetingen bijwerkten met gegevens uit de poolgebieden.

Marco Visser

Ook 2005 blijkt warmer geweest te zijn dan het uitzonderlijk warme El Nino-jaar '98. De toevoeging van de nieuwe cijfers verandert niets aan de trend voor de lange termijn. 1998 werd geregeld genoemd in discussies over het klimaat. Het sterkte sommige klimaatsceptici in hun mening dat er geen relatie is tussen de toenemende concentratie co2 in de lucht en de wereldwijde temperatuursontwikkeling.

Volgens klimatoloog Colin Morice van het Met Officie geven de nieuwe cijfers een duidelijker beeld van de wereldwijde klimaatverandering van de afgelopen 161 jaar. Sinds de industriële revolutie is de temperatuur met 0,8 graden gestegen. Het afgelopen decennium was het warmste tijdperk sinds de metingen van het Met Office in 1850 begonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden