Streaming

Het stroomverbruik van Squid Game is geen kinderspel

De Netflixserie Squid Game op een mobiele telefoon. Beeld Reuters
De Netflixserie Squid Game op een mobiele telefoon.Beeld Reuters

De razendpopulaire Netflixserie Squid Game zorgt voor een overbeladen netwerk in Zuid-Korea. Daarnaast slurpt de streamingdienst met zijn nieuwe serie veel stroom, en stoot dus ook veel uit.

Sebastiaan Grosscurt

Massaal keken netflixers afgelopen maand naar de populaire serie Squid Game. Het is de meestbekeken serie van de streamingdienst in meer dan negentig landen, die voor veel extra CO2-uitstoot zorgt.

Squid Game, een Zuid-Koreaans product dat simpele kinderspelletjes combineert met een macaber plot, eist door alle dataverbruik veel stroom. De serie heeft 142 miljoen kijkers die samen goed zijn voor 32 miljoen uur streaming. Mondiaal gaat het om ongeveer 22 miljoen gigabyte extra, bij een gemiddelde resolutie – iets wat wereldwijd nog veel voorkomt. De serie zou daarmee, afhankelijk van de berekeningswijze, tussen de 55 en 114 miljoen kilowattuur aan stroom kosten. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van minimaal 42.000 Nederlanders op jaarbasis.

105 kopjes thee

Eén aflevering Squid Game streamen kost per kijker ongeveer net zoveel stroom als een gloeilamp van 25 watt in 68 uur verbruikt. Je kunt er ook 105 kopjes thee met een waterkoker van zetten of op je elektrische fiets van Amsterdam naar Arnhem rijden. De Koreaanse serie, in totaal negen afleveringen, zorgt voor een CO2-uitstoot van 12 tot 27 miljoen kilo. Het Amerikaanse streamingplatform gebruikt stroom van gas, kolen- en kerncentrales, maar ook van groene oorsprong.

Daarnaast zorgt Squid Game voor krapte op het internet. De Zuid-Koreaanse internetprovider SK Broadband eist daarom dat Netflix meebetaalt aan het netgebruik. SK Broadband moest extra investeren in zijn netwerk om te kunnen voldoen aan de vraag naar de serie: het bedrijf eist 27,2 miljard won van het streamingplatform, ongeveer 20 miljoen euro. Eerder al bracht Netflix de resolutie van zijn films en series in Australië omlaag om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Netflix weigert in te gaan op de eis van SK Broadband.

Lees ook:

Netflix wil niet opdraaien voor extra dataverkeer door Squid Game

Netflix weigert te betalen voor het extra dataverkeer dat wordt veroorzaakt door de populariteit van series zoals Squid Game. Dat had een Zuid-Koreaanse internetprovider geëist.

De hype rond Squid Game is te verklaren, maar laten we nou niet overdrijven

Squid Game breekt momenteel het internet. Is het nou zo’n goeie serie of is er iets anders aan de hand?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden