Het lot van de edelherten in de Oostvaardersplassen ligt in handen van de rechter

Edelherten in de Oostvaardersplassen. Beeld ANP
Edelherten in de Oostvaardersplassen.Beeld ANP

Nog twee weken. Zo lang krijgen de edelherten in de Oostvaardersplassen respijt. De provincie Flevoland had het liefst dinsdag al de jacht geopend, maar natuurorganisaties tekenden protest aan bij de rechter.

Naïm Derbali

Die heeft twee weken nodig om tot een uitspraak te komen, zo bleek maandag bij de rechtbank in Lelystad. Daar hadden zes natuurorganisaties een kort geding aangespannen tegen de voorgenomen jacht.

Het afschot is nodig, vindt de provincie, om de komende winter taferelen zoals afgelopen jaar te voorkomen. Het lot van de hongerende grote grazers, die slechts met moeite aan hun kostje konden komen, leidde toen tot emotionele burgerprotesten, bedreigingen aan het adres van boswachters en bijvoeracties. Door de hoeveelheid grazers te reduceren, blijft er meer voer over voor de resterende dieren, is de gedachte. 1830 edelherten moeten daarom het veld ruimen, zo vindt de provincie na een nieuwe telling, vorige week uitgevoerd door twee boswachters en een toezichthouder van de Wageningen Universiteit. In april werd er nog van uitgegaan dat 1470 edelherten genoeg zou zijn.

De natuurorganisaties, waaronder De Faunabescherming, vinden dat de noodzaak voor de jacht op de herten niet of onvoldoende ecologisch is onderbouwd. Ook niet in het nieuwe, voorlopige faunabeheerplan van de provincie, zoals dat is opgesteld door de commissie-Van Geel. Zij willen langs andere weg het overschot aan grote grazers beperken én vinden dat niet eerder met het afschot begonnen mag worden dan nadat de rechter ermee heeft ingestemd. Afschot is volgens hen een misstand. “En de natuur moet zijn gang gaan”, betoogde de nog vrij jonge natuurorganisatie Stamina onomwonden bij de rechter.

Maatschappelijke onrust voorkomen

De rechter wil van de provincie weten waarom bij het afschot haast is geboden. Afgelopen vrijdag gaf de provincie vergunningen voor de jacht af. In haar verweer benadrukt de provincie dat ze geen herhaling wil van de voorbije winter. “Die maatschappelijke onrust willen we voorkomen. Hoe langer je wacht, hoe meer dieren erbij komen, hoe meer je er moet afschieten.” Bovendien, zegt de provincie, is afschot noodzakelijk om flora en fauna de kans op herstel te geven. In totaal mogen 1100 grote grazers in het gebied overblijven. De heckrunderen blijven ongemoeid. Naast edelherten zijn er op dit moment 610 konikpaarden en 200 heckrunderen in het gebied. Van de paarden worden er zo’n 160 deze winter gevangen in een speciale kraal. Volgend voorjaar verhuizen die dieren naar een ander gebied.

Lees ook:

Drooglegging van de Oostvaardersplassen zet de vogels weer op één

Minder water betekent meer riet, meer vogels en minder grote grazers. De gedaanteverwisseling van de Oostvaardersplassen is begonnen.

Aantal dieren in Oostvaardersplassen wordt drastisch teruggebracht: ‘De kogel is vele malen beter dan die stress’

De Provinciale Staten in Flevoland hebben met overgrote meerderheid een plan aangenomen om het aantal dieren in de Oostvaarderplassen drastisch terug te brengen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden