Energieneutraal

Het kan wél, je huis betaalbaar verduurzamen

null Beeld Gemma Pauwels
Beeld Gemma Pauwels

Van het gas af en wonen met meer comfort bij dezelfde maandlasten, dat kan best, zeggen milieudeskundigen. Het Planbureau voor de Leefomgeving is veel te negatief.

Onno Havermans

Zonnepanelen, een inductiekookplaat en een warmtepomp zijn de investering meer dan waard, zegt Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Breng je huis in kaart en kijk wat er moet gebeuren, adviseert Puk van Meegeren van Milieu Centraal. “Begin met isoleren, vaak met subsidie, om tocht en optrekkende kou weg te nemen. Je woont fijner zonder koude voeten”, motiveert hij. Er zijn genoeg aantrekkelijke financieringsmogelijkheden, zegt Jonathan Parr van de Rabobank.

Alle drie vinden ze de conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat het verduurzamen van een eigen huis voor veel bewoners niet loont, te somber. “Wij zien wél mogelijkheden”, zegt Van Meegeren. “Ga niet lopen neuzelen wat niet kan, maar kijk wat er wel kan. Is je energierekening hoger dan 150 euro per maand, dan is vergroening woonlastendekkend”, stelt Minnesma. “Er zijn ook andere drijfveren om te verduurzamen”, weet Parr.

Minnesma is blij dat het PBL de prijs van 35.000 euro heeft overgenomen. Thuisbaas, een dochterbedrijf van Urgenda, gebruikt dit bedrag al enkele jaren om huizen te verduurzamen. “Voor 35.000 euro kan meer dan de helft van de woningen budgetneutraal van het gas af: vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap en vaak ook rijtjeswoningen. Wij gaan uit van een lening van vijftien, soms twintig jaar. Het PBL rekent dertig jaar, dan kan het makkelijk uit.”

Combinatie verduurzaming-onderhoud

Ze is bang dat de somberheid van het PBL zorgt voor oponthoud. “Maar we kunnen niet nog tien jaar wachten.” In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen van het gas af zijn. Van de 7,9 miljoen woningen waren er vorig jaar pas enkele duizenden aangepakt. Uit onderzoeken van het Nibud en de Rabobank bleek vorig jaar dat veel huiseigenaren afwachten, omdat ze onzeker zijn over de betaalbaarheid of omdat ze denken dat hun huis al energiezuinig is. “Mensen hebben geen goed beeld van hun eigen huis”, zegt Van Meegeren. “Ook weten velen vaak niet waar te beginnen.”

Zowel Milieu Centraal als de Rabobank adviseren om verduurzaming te combineren met onderhoud aan het huis. “Als je de kozijnen laat schilderen en er moet een steiger komen, vervang dan meteen de ruiten door isolerend HR++-glas”, zegt Van Meegeren. “Betere isolatie en ventilatie is op de langere termijn altijd rendabel. En de eerste centimeter levert het meest op.”

De kosten voor een ander verwarmingssysteem doen het meeste pijn, weet Van Meegeren. “Het zou jammer zijn als mensen daarom ook afzien van andere maatregelen”, zegt Parr. “Warmtepompen zijn duurder dan andere maatregelen, maar heb je geen stookkosten meer, dan is de opbrengst ook het hoogst”, legt Minnesma uit. “Bij veel mensen ontbreekt echter kennis over verduurzaming. We moeten meer in hapklare brokken uitleggen. Het meeste gebeurt op je dak en in je tuin. En het is niet zo dat je hele huis overhoop moet worden gehaald. Wij zijn meestal in een week klaar.”

De kosten zijn niet het enige argument om te vergroenen. Zorg om het klimaat, de waarde van het huis of de behoefte aan een comfortabele woning spelen net zo goed mee, zegt Van Meegeren. Minnesma: “En als je weet dat je vijftien jaar lang dezelfde kosten hebt, willen mensen best iets meer betalen, zeker als die daarna steil naar beneden gaan”.

Lees ook:

Het huis verduurzamen? Het is vaak goedkoper om helemaal niets te doen

Het loont lang niet altijd om te investeren in een energiezuinige woning, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving.

Niet de isolatienorm is het probleem, maar de doorgeschoten hype om huizen aardgasvrij te maken

Energie-adviseur Arie Kroon hekelt een eerder advies van twee collega’s die ervoor waarschuwden niet ondoordacht huizen te gaan isoleren.

Eerst huis isoleren is niet altijd de meest logische stap

Het ondoordacht verduurzamen van woningen jaagt de huiseigenaren onnodig op kosten, aldus Simon Bos en Eric Spithoven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden