Klimaatbeweging

‘Het Jonge Klimaatpanel’ moet zorgen voor meer diversiteit in de klimaatbeweging

Deelnemers tijdens de klimaatstaking in september vorig jaar.  Beeld ANP
Deelnemers tijdens de klimaatstaking in september vorig jaar.Beeld ANP

Alle jongeren bereiken, niet alleen de usual suspects uit de groene bubbel. Dat is de missie van het nieuwe digitale panel van de Jonge Klimaatbeweging.

Frank Straver

Academische opleiding, wonend in de Randstad, in het stemhokje neigend naar D66 of GroenLinks. Dat is een grove profielschets van een lid van de Jonge Klimaatbeweging, zo omschrijft voorzitter Werner Schouten (21) zijn achterban. “Je kent de term groene bubbel wel, hè?” Daar wil zijn organisatie, opgericht om de stem van studenten en young professionals tussen de 18 en 32 jaar te vertolken, van loskomen. Het Jonge Klimaatpanel, een dinsdag opgericht platform, moet zorgen voor meer diversiteit.

Iedereen kan in het nieuwe digitale platform meepraten over thema’s als windmolens, kolencentrales, recycling, voedsel of verkeer. De enige eis: tussen de 18 en 32 jaar oud zijn. “We willen zo toegankelijk mogelijk zijn. Kennis van duurzaamheid is niet vereist.” De Jonge Klimaatbeweging, die als enige jeugdgroep meeonderhandelde aan de nationale Klimaattafels die werden geconsulteerd voor het Klimaatakkoord, wil zo afrekenen met een dreigend elite-imago. “We hopen op zoveel mogelijk deelnemers, van alle achtergronden en regio’s, liefst duizend om te beginnen”, zegt Schouten.

Sociale voelsprieten

“Als het om klimaat gaat, lijkt het nu soms of iemand voor óf tegen is”, zegt hij. De Jonge Klimaatbeweging draagt zelf uit: kies voluit voor klimaat. “Daarmee missen we soms de menselijke kant van het debat, de zorgen die leven over energie-armoede.” Dat kan beter, vindt de Jonge Klimaatbeweging. Zonder sociale voelsprieten, vreest de club dat de maatschappelijke discussie over klimaat te veel blijft hangen in ‘klimaatdrammers’ enerzijds, versus ‘klimaatontkenners’ anderzijds.

“Zo zwart-wit is de realiteit niet”, zegt Schouten. “Iedereen heeft eigen ideeën, wij willen de discussie aangaan.” Het platform is maandelijks online actief en wil jaarlijks fysiek samenkomen. Schouten: “Door toegankelijk te zijn, willen we een brug slaan tussen alle groepen jongeren, zodat klimaat geen splijtzwam wordt.” Schouten roept alle jongeren die zich aangesproken voelen om zich online aan te melden. Hoe meer inspraak, hoe beter zijn organisatie de stem van jongeren denkt te kunnen vertolken naar de politiek.

Over de coronacrisis heeft de Jonge Klimaatbeweging nagedacht, uiteraard. “Wij zijn vrij realistisch”, zegt Schouten. “We denken niet dat alles hierna opeens duurzaam gaat.” Wel ziet hij, vooral bij mensen die plotseling thuis werken en leven, meer besef. “De waan van de dag valt weg, er is ruimte voor denken over de toekomst.”

Tinder voor het klimaat

Jongeren in Noord-Brabant kunnen sinds deze maand hun ei kwijt over klimaat, door te swipen (vegen) op hun telefoon. Ze krijgen stellingen voorgeschoteld die ze leuk kunnen vinden, of juist niet. Klikkend afkeuren of toehappen is een knipoog naar de datingapp Tinder. Zo wil de Brabantse Milieufederatie (BMF) jongeren tussen de 18 en 30 verleiden om zich over klimaat uit te spreken. Volgens de BMF hebben jongeren sterke opinies over klimaat, maar krijgen organisaties er te weinig grip op. Wat jongeren inbrengen via de ‘swipocratie’ wordt betrokken in de regionale strategie om Brabant in 2050 duurzaam te maken, conform het Klimaatakkoord.

Lees ook:

Meerderheid Nederlanders ziet coronavirus ook als een kans voor het klimaat

De bezorgdheid over het klimaat is door de coronacrisis niet minder geworden, integendeel. Veel Nederlanders zien de pandemie als een kans voor een duurzamere economie.

De VN-klimaattop moet nog beginnen maar jongeren hebben de toon al gezet

António Guterres geloofde er weer in. Gezeten tussen vier jonge klimaatactivisten was de secretaris-generaal van de VN september 2018 in New York nu eens niet de ‘keynote speaker’, de hoofdspreker van een bijeenkomst, maar een ‘keynote listener’, de hoofdluisteraar, bij de opening van de Youth Climate Summit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden