null Beeld
Beeld

Groene GidsPlantendak

Het is niet zo moeilijk, een groen tapijtje op een schuurdak aanleggen

Het dak moet er natuurlijk tegen bestand zijn. Maar dan loont het om uit te zoeken of er plantjes op kunnen. Goed voor de omgeving en je kunt het ook nog gezellig met de hele buurt tegelijk doen.

Esther Bijlo

Twee miljoen schuurtjes, uitbouwtjes en garages liggen te wachten. Op een groen dak met plantjes. Dat is bijna 22 miljoen vierkante meter nu nog kaal oppervlak in Nederland. Milieuorganisatie Natuur en Milieu heeft dat laten berekenen door een onderzoeksbureau lucht­foto’s te laten analyseren. Het vergroenen van een plat dakje heeft vele voordelen. De verzameling planten vangt water op, zorgt voor verkoeling, trekt insecten en vogels aan en ziet er ook nog eens leuk uit. Het roodborstje, de merel en vele vlinders zullen dankbaar zijn, denkt Natuur en Milieu.

Het is volgens de organisatie niet moeilijk zo’n laag met plantjes als sedum aan te brengen. Maar helemaal zelf het wiel uitvinden hoeft niet. Samen met het Groene Loket biedt Natuur en Milieu sinds kort hulp. Het Groene Loket, te vinden op hetgroeneloket.nl, adviseert burgers over het vergroenen van de directe leefomgeving en werkt samen met clubs als Stichting Steenbreek, Buurtgroen en leveranciers van groene daken.

Groene mat

De eerste belangrijke vraag: kan het dak een groene mat dragen? Het Groene Loket biedt kant-en-klare lichte sets die een maximale druk van 55 kilo per vierkante meter veroorzaken. Dat is het geval als de laag plantjes volledig verzadigd is met regenwater. Er zijn ook zwaardere tapijtjes te koop, die wel 150 kilo per vierkante meter zwaar kunnen zijn, of een complete daktuin, die richting 500 kilo belasting gaat. Bij twijfel over de staat van het dak is een dakcoach in te schakelen.

Volgens het Groene Loket is een kant-en-klaarpakket makkelijk zelf te hanteren en aan te leggen. De plantjes komen in rollen, er zit een laag substraat en een drainagelaag bij en andere benodigdheden en uitgebreide instructies. Voor zes vierkante meter, genoeg voor de meeste schuren, kost zo’n set ruim 400 euro. Het kan ook goedkoper, maar dan is het goed even uit te zoeken wat er allemaal bij geleverd wordt. Waar de plantjes ook gekocht worden, het is altijd nodig een laagje grind om het groen heen te leggen. Overtollig water kan zo sneller weg.

De plantjes vergen nog wel enige aandacht, zij het niet zoveel als een tuin. Wie in de zomer het dak vergroent doet er goed aan geregeld te sproeien zodat het groen aanslaat. Dat geldt ook voor langere droge perioden. Twee keer per jaar onkruid uit de groene mat verwijderen, is daarnaast het advies, plus het controleren van de afvoer op plantenresten. Ligt het dak compleet in de schaduw, dan kan het lastig zijn. De plantjes rekenen toch wel op minimaal anderhalf uur zon per dag. Lukt dat niet, dan kunnen mossen en grassen ontstaan. Die kunnen minder goed water vasthouden dan de vetplantjes op een echt groen dak. Een van de voordelen van een effectief groen dak is juist dat hoosbuien minder snel het riool ­belasten, het water op een groen dak wordt langzamer vrijgegeven.

Isolatie in de winter, verkoeling in de zomer

Zonnepanelen en een groen dak zijn prima te combineren, stelt het Groene Loket. De verkoeling van het groen is in de zomer goed voor de panelen die dan al snel te heet kunnen worden. De panelen gaan langer mee en leveren meer rendement als de temperatuur niet te hoog oploopt.

Is het mogelijk het dak van de woning ook van een plantenlaag te voorzien, dan is dat goed voor het klimaat in het huis. De laag isoleert in de winter en verkoelt in de zomer. Dat kan binnen wel vier graden schelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarschuwt wel dat een groen dak geen vervanging is van gewone dak­isolatie. Het dak gaat wel langer mee met een groen tapijt erop, de dakbedekking veroudert minder snel. Een hellend dak vergroenen kan ook, maar is de hoek te schuin, dan zijn er wel verankeringen nodig. Tot 15 graden is het meestal geen probleem.

Gemeenten zien inmiddels de voordelen van vergroening in de buurt en bieden geregeld subsidie voor de aanleg van een plantendak. Ook sommige provincies of waterschappen voorzien in een tegemoetkoming in de kosten. Op de site van het Groene Loket en van Milieu Centraal zijn de mogelijkheden te vinden.

Je kunt ook met je buurt of straat samen daken van plantjes te voorzien. Het verkoelt de buurt en kan nog gezellig zijn ook. Het Groene Loket helpt bij zo’n wijkaanpak met informatie en een digitale flyer, en geeft bij minimaal vijf deelnemers korting op het groen. Ook een ‘groen dak van de zaak’ moet volgens de club mogelijk zijn. Met het vele thuiswerken is de werkgever wellicht bereid hierover mee te denken, zeker als er subsidies op te krijgen zijn, denkt Het Groene Loket. Want: veertig seconden staren naar een groen dak verbetert de concen­tratie, aldus een weetje op de site.

Lees ook:

Een klimaatbestendige tuin? Een eenvoudige ton of kuil kan al wonderen doen

Aan neerslag geen gebrek de laatste maanden. Het opslaan van regenwater voor droge tijden in de tuin heeft talloze voordelen, maar hoe doe je dat?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden