Het eerste dat Australische premier doet, is Klimaatcommissie opheffen

Tony Abbott zingt het nationale volkslied tijdens de inhuldigingsceremonie op 18 september Beeld afp
Tony Abbott zingt het nationale volkslied tijdens de inhuldigingsceremonie op 18 septemberBeeld afp

De Australische premier Tony Abbott heeft de Klimaatcommissie van zijn land afgeschaft. Het is de eerste daad op het gebied van klimaatverandering van de premier, die woensdag officieel werd geïnstalleerd.

Joachim Springer

De commissie bestond sinds februari 2011. Het werd als onafhankelijk orgaan opgezet door de toenmalige premier Julia Gillard met het doel informatie te verstrekken over klimaatverandering.

Tim Flannery, het hoofd van de commissie, heeft in diverse media de rol van de commissie verdedigd. "We hebben ons altijd buiten de politiek begeven en ons beperkt tot de feiten. Daarmee hebben we een reputatie opgebouwd als een betrouwbare bron op het gebied van klimaatverandering."

Het werk van de commissie is niet te onderschatten, aldus Flannery. "We hebben zojuist één van de vroegste starts van het bosbranden-seizoen gezien, na de warmste twaalf maanden ooit gemeten in Sydney. Ik vind dat Australiërs het recht hebben op onafhankelijke en accurate informatie."

Belofte
Milieuminister Greg Hunt maakte een verkiezingsbelofte waar door de commissie af te schaffen. Volgens hem liep de commissie voor de voeten van het ministerie van milieuzaken. "Het is de taak van het ministerie om onafhankelijk advies over klimaatverandering te geven. De Klimaatcommissie dubbelde die taak."

De afschaffing van de commissie zal dit jaar nog 580.000 dollar opleveren, aldus Hunt. Daarna moet dat bedrag oplopen tot 1.6 miljoen dollar per jaar.

Belasting op uitstoot kooldioxide
De regering-Abbott heeft als speerpunt om de belasting op de uitstoot van kooldioxide af te schaffen. In dat licht bezien wil de regering ook de Climate Change Authority afschaffen. Dat orgaan adviseert de regering sinds 2012 met maatregelen om de uitstoot van luchtvervuilende stoffen tegen te gaan.

Ook de Clean Energy Finance Corporation (CEFC) moet vrezen voor haar voortbestaan. De corporatie heeft sinds 2012 de taak om te investeren in projecten voor duurzame energie. Daar kreeg het 10 miljoen dollar voor, te besteden in vijf jaar tijd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden