Heineken, een van ’s werelds grootste bierbrouwers, heeft vorig jaar een winst van 2,8 miljard euro behaald, ruim 30 procent meer dan in 2021. Het Nederlandse concern verkocht meer bier tegen een hogere prijs. Het concern verwacht zijn prijzen verder te verhogen.
Topman Dolf van den Brink zegt blij te zijn met ‘de sterke resultaten’. De brouwer verkocht in 2022 bijna 257 miljoen hectoliter drank, bijna 7 procent meer dan een jaar eerder. En per hectoliter (honderd liter) behaalde Heineken ook nog eens meer omzet. Voor een deel kwam dat door prijsverhogingen waarmee het bedrijf de gestegen kosten voor verpakkingen, ingrediënten als hop en graan en lonen opving.
Daarnaast kochten klanten steeds meer duurdere premiummerken (plus 11,4 procent). Daaronder vallen onder meer het originele Heineken merk, inclusief Heineken 0.0 en het nieuwe Heineken Silver. Ook het vooral in Azië populaire merk Tiger Beer deed het goed. De verkoop daarvan steeg, mede dankzij het succes in Nigeria en Brazilië, met meer dan 40 procent. Het nieuwe merk Heineken Silver – iets minder bitter en met slechts 4 procent alcohol – maakte een vliegende start. De omzet ervan verdubbelde ten opzichte van 2021, voornamelijk door succes in Vietnam en China.
In Azië, waar in veel landen in 2021 nog strenge coronamaatregelen van kracht waren, boekte de bierbrouwer de meeste groei. Er werd ruim 29 procent meer bier verkocht. In Europa (plus 4,6 procent) en Noord- en Zuid-Amerika (plus 3,7 procent) groeide de bierverkoop minder sterk.
De totale omzet kwam uit op ruim 34,6 miljard euro, de winst op 2,8 miljard. Als overnames en de verkoop van bedrijven niet worden meegerekend stegen de opbrengsten daarmee met 19 procent.
‘Verantwoordelijke prijzen’
Vooruitblikkend op 2023 verwacht Heineken dat de kosten voor ingrediënten en energie per hectoliter bier met zo’n 16 tot 19 procent zullen stijgen. Van den Brink gaf eind 2022 al aan de hogere productiekosten te compenseren met ‘verantwoordelijke prijzen’. En dus zal een biertje ook komend jaar duurder worden.
In Europa zal dit de verkoop van bier harder raken dan in opkomende markten, verwacht het bedrijf. Over de volle breedte blijft de hoeveelheid verkochte drank naar verwachting gelijk of stijgt die licht in 2023.
Heineken schreef ook 88 miljoen euro af op zijn Russische activiteiten, die het bedrijf nog altijd probeert te verkopen. Toen de brouwer in maart vorig jaar aankondigde te vertrekken uit Rusland, verwachtte het bedrijf een totale kostenpost van 400 miljoen euro op dit onderdeel.
Lees ook:
Ahold Delhaize verkoopt meer, levert in op winst in Europa
Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft afgelopen kwartaal meer verkocht, met name in de Verenigde Staten. Maar ook in Europa liep de omzet op. Wel had het bedrijf last van inflatie.