ReportageKlimaat
Heb je het warm? Ga dan bij bushokjes met schimmel op de daken staan!
De daken van bushokjes in Utrecht zitten vol leven. Dat blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan de biodiversiteit én aan de verkoeling van de stad.
Om te ontsnappen aan de broeierige hitte leunt buschauffeur Sjon Oosterom (54) tegen een muurtje aan de rand van het stenen station Utrecht Overvecht. Hij maakt zich klaar om zo meteen lijn 6 richting Galgenwaard te besturen. Als Oosterom bij het nabijgelegen bushokje was blijven staan, waren hem veel zweetdruppels bespaard gebleven.
Bij diezelfde halte staat Justin Stewart (27) op een trap. De onderzoeksleider en student ecologie aan de Vrije Universiteit wroet in de planten op het dak. “Rond de opstapplaats wordt het gemiddeld 15 graden koeler”, zegt hij. “Dat komt door de schimmels, oftewel de fungus, die zich nestelen bij de wortels van de plant.” Stewart is onderdeel van Spun, een collectief dat zich hardmaakt voor het behoud van schimmelnetwerken.
Onderzoek
Dat is nodig, want fungus heeft belangrijke functies: het vermindert koolstof en vormt een belangrijke voedingsbodem voor de planten eromheen. Kortom, waar een bushokje met een groen dak is, groeit en bloeit van alles en is er schonere lucht. Maar in de strijd tegen stijgende temperaturen, wordt het schimmeltje vaak vergeten.
Om steden duidelijk te maken wat het schimmeltje allemaal kan, brengt Spun het onder de aandacht. Eerste stop? De driehonderd groene daken van Utrechtse bushokjes. De stad is namelijk de enige ter wereld die op grote schaal planten heeft geplaatst op de haltes. Het afnemen van monsters moet in kaart brengen hoe de schimmels communiceren met het groen eromheen.
Stenen stad
Stewart wordt verdrietig als hij naar het stenen paviljoen en de bakstenen gebouwen bij Utrecht Overvecht kijkt. De stenen stad is geen goede omgeving voor planten waardoor die alleen maar verder verdorren. “Dit is een stressvolle omgeving voor planten die zichzelf zo niet in leven kunnen houden,” stelt Stewart.
Dat is waar de vernuftige schimmel op inspringt. “In stadse omgevingen zien we een unieke communicatie tussen schimmels en planten”, zegt Stewart. “Je moet het letterlijk als een handeltje zien. In ruil voor koolstof, waar de fungus van groeit, geeft het voedingsstoffen aan de plant.” Dat geldt niet alleen voor de planten op de bushokjes. Via sporen die de schimmel aan de lucht afgeeft, bereikt het ook de planten eromheen.
Klimaatopwarming
Ondanks alle voordelen, lijkt het schimmeltje niet tot de verbeelding te spreken. “Als mensen denken aan klimaatopwarming, dan gaat het over ijsberen redden,” Stewart haalt zijn schouders op. “Mensen vinden de beesten schattiger dan een schimmel.”
Ook buschauffeur Sjon Oosterom is nog niet overtuigd. “Ik vind het wel belangrijk, maar er zijn meer urgente dingen.” Als hij aan klimaatopwarming denkt, gaan zijn gedachten vooral naar de beelden van al het plastic in de oceaan. “Ik denk dat we ons beter kunnen focussen op ons consumptiegedrag dan de daken van bushokjes.”
Lees ook:
Het is niet zo moeilijk, een groen tapijtje op een schuurdak
Het dak moet er natuurlijk tegen bestand zijn. Maar dan loont het om uit te zoeken of er plantjes op kunnen. Goed voor de omgeving en je kunt het ook nog gezellig met de hele buurt tegelijk doen.