Handwerken is het nieuwe mediteren

Vrijbreifiets Beeld anp
VrijbreifietsBeeld anp

Breien, naaien en quilten beleven een revival. Oeroude hobby's komen weer tot leven in het nieuwe 'doe-het-zelf tijdperk'. Kant-en-klaar-kleding is uit, zelf doen is in. Haal het spinnewiel en weefgetouw maar van zolder.

Bas Baas

Ook de VPRO heeft door dat het tijd is om de breipennen op te pakken. De progressieve omroep roept zijn publiek op om de PRO-VPRO-sjaal zelf te breien. Op de website staat een compleet breiplan, en dat gaat verder dan een simpel patroontje. Met de actie speelt de omroep handig in op de trend. Kiosken herbergen een grote variëteit aan tijdschriften met handwerktips, specialistische handwerkwinkels zijn weer open en op de verjaardag van oom Frenk worden tips uitgewisseld over de nieuwste borduurfiguren.

Guerilla knitting
Extreem breien is het breien op grote schaal. Daarbij worden auto's, motoren en fietsen bedekt onder een lappendeken. Een andere, nog nieuwere beweging is 'Guerilla knitting'. Handwerkfans van alle leeftijden, rangen en standen vergrijpen zich aan straatmeubilair en publieke eigendommen. Boombast en tuinhekken verdwijnen onherkenbaar onder kleurig handwerk. Onder het mom van: 'ik moet die kriebelende coltrui toch ergens kwijt'.

Jantina van der Vegt geeft sinds dit jaar een cursus quilten. Ze kan de toestroom aan enthousiastelingen niet bergen. "Ik zie het aantal cursisten toenemen. Het is niet prettig om belangstellenden een plek te weigeren, maar vol is vol." Ze vindt het moeilijk om de hype te duidden. Van der Vegt verwacht dat de handwerkhype te maken heeft met een stukje rust dat ontstaat. "Je maakt een regelmatige, ritmische beweging. Dan is het heerlijk om je in alle rust te kunnen focussen."

Geld besparen
Bij Handwerk.nl, een populaire bestelsite voor materialen, denken ze dat de trend ondersteund wordt door een mix van factoren. "We zijn in drie jaar ont-zet-tend gegroeid," bevestigt de eigenares van de website. "Veel klanten willen zich onderscheiden met maaksels." Zij noemt daarnaast de crisis als een oorzaak voor haar klanten om te gaan handwerken. "Dikwijls horen we van klanten dat ze het fijn vinden om zelf kleren te maken, en dat ze daardoor ook geld besparen."

Handwerken is tegenwoordig niet meer iets van de solist voor de open haard, steeds meer mensen zoeken elkaar op via internet. Op Facebook en Instagram delen knutselaars en ontwerpers onophoudelijk homemade-kleding, zelfgeknoopte fruitnetten en knutselkleedjes met elkaar. Zowel vrouwen als mannen spreken online met elkaar af voor breicafés; samen thee drinken en praten over handwerken. Er verschijnen steeds meer blogs waar je tips en trucs kunt delen. Ook daar bespreken de liefhebbers de hartstocht voor het nobele handwerk. Ze beschrijven de rust en authenticiteit die Van der Vegt ook noemde als drijfveer.

Sommige bloggers hebben het in hun lofzang zelfs over een 'superfocus' die bijna lijkt op meditatie. Ze zien een verbinding tussen handwerken en spiritualiteit. Misschien is het de ruwe maatschappij die hen laat verlangen naar ragfijne borduurtouwtjes en zachte, wollige ruitstoffen. De VPRO speelt daar slim op in. Het is afwachten wanneer de Tros-sjaal volgt. Het lijkt slechts een kwestie van tijd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden