Halve graad minder opwarming spaart leefgebied van 10 miljoen mensen

Uitlaatgassen zijn de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Uitlaatgassen zijn de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De mensheid kan zich een hoop ellende besparen door het broeikaseffect te beperken tot 1,5 graad. Het zou veel natuurlijke systemen, waarvan de mens afhankelijk is, tijd geven zich aan te passen. Door de temperatuurstijging tot 1,5 graad te beperken, zou het leefgebied van 10 miljoen mensen gered worden.

Willem Schoonen

Dat is de belangrijkste boodschap van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Dit IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) was gevraagd na te gaan wat de gevolgen zijn van het klimaatakkoord dat drie jaar geleden in Parijs werd gesloten. Daarin is vastgelegd dat de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde in ieder geval onder de 2 graden zou worden gehouden, met de ambitie om op niet meer dan 1,5 graad uit te komen.

2 of 1,5; een halve graad verschil lijkt klein bier. En als je kijkt naar de zeespiegelstijging door opwarming lijkt het zelfs dat niet: een halve graad scheelt welgeteld 1 decimeter in het gemiddelde zeeniveau. Maar, waarschuwt het IPCC, 1 decimeter minder stijging van de zeespiegel betekent dat 10 miljoen mensen de droge voeten houden die ze nu hebben. Mensen wier leefgebied in zee verdwijnt als die een decimeter meer zou stijgen.

Laat de mens de temperatuur op aarde met 2 graden stijgen, dan verdwijnen alle koraalriffen onherroepelijk. Weet hij die stijging te beperken tot 1,5 graad, dan zal zo’n 20 procent van de koraalriffen overleven. Blijft het bij 1,5 graad, dan zal de Noordelijke IJszee slechts eens in de eeuw ijsvrij zijn. Wordt het 2 graden dan gebeurt dat eens in de tien jaar.

En, benadrukt het IPCC, het gaat niet alleen om de absolute stijging van de temperatuur maar ook om het tempo. Een minder snelle temperatuurstijging geeft natuurlijke systemen, planten en dieren meer tijd zich aan te passen. En dat geldt ook voor de mens. Uit alle scenario’s blijkt dat de temperatuurstijging de minst bedeelden op aarde het hardst zal treffen. Gunt de mens zichzelf meer tijd, dan kan hij voorkomen dat daardoor de economische ongelijkheid toeneemt.

Hoe groot het verschil kan zijn tussen 1,5 en 2 graden temperatuurstijging gaat de mens vooral merken aan overstromingen in de kustgebieden waar hij woont, perioden van extreme kou of warmte, droogte of neerslag, en aan dramatische dalende visvangsten, vooral in de tropen.

Aanplant van bomen

Alles wat de mens heeft verbruikt en verbrand, vanaf zijn komst op aarde tot de dag van vandaag, heeft de gemiddelde temperatuur verhoogd met 1 graad. En hij is hard bezig daar 1,5 graad van te maken: over drie decennia is het zo ver. Tegen die tijd moet de uitstoot van broeikasgassen netto nul zijn, wil je het bij die 1,5 graad houden.

In zijn rapport schetst het IPCC verschillende wegen naar dat doel. Als de mens zijn energiebehoefte drastisch vermindert (ook bij economische groei) én grotendeels overschakelt op duurzame bronnen, kan hij dat evenwicht bereiken met voldoende aanplant van bomen om CO2 uit de lucht te halen. Blijft de energievraag groeien, dan redt hij het met de aanplant van bomen niet meer, en moet hij met kunstgrepen grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer halen en opslaan.

De bevindingen van het IPCC zijn voer voor de volgende mondiale klimaattop, die in december plaatsvindt in het Poolse Katowice.

Lees ook:

De hoofdlijnen van het IPCC-klimaatrapport tekenen zich al af

De wereld zit nog niet op het juiste spoor, signaleert het VN-klimaatpanel IPCC. Er ligt een gapend gat tussen beloften voor het klimaat en de actie. Dat blijkt uit briefings van milieuorganisaties die het conceptrapport al hebben ingezien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden