Zorg

Half april opnieuw staking in ziekenhuizen

 Personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zit op de grond tijdens een staking. Beeld ANP
Personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zit op de grond tijdens een staking.Beeld ANP

Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer. Dat kondigt vakbond FNV aan.

Redactie Trouw

Als ziekenhuismedewerkers in april hun werk opnieuw neerleggen zullen zij een zondagsdienst draaien. Dat houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking.

Wanneer de ziekenhuizen in april precies gaan staken maakt de FNV pas eind maart bekend. Dat is omdat afspraken voor operaties en controles anders al om de stakingsdag heen gepland kunnen worden. “Dat vermindert het effect van de staking”, stelt de vakbond.

De betrokken vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en NU’91 zijn teleurgesteld in werkgeverskoepel de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De bonden willen een “fatsoenlijke cao” voor meer dan 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. De cao liep eind januari van dit jaar af.

Bij die ‘fatsoenlijke cao’ hoort volgens de vakbonden onder meer dat lonen dit jaar direct met 10 procent omhooggaan. Ook willen ze betere afspraken over werktijden en roosters. De ziekenhuizen hebben een gespreide loonsverhoging geboden: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024.

Op 16 maart legde het ziekenhuispersoneel voor het eerst het werk neer voor een betere cao. Afdelingen van zo’n 64 ziekenhuislocaties deden mee. Er waren toespraken te horen en in meerdere ziekenhuizen gingen medewerkers op de grond zitten bij zogenoemde ‘sit-ins’. Ze wilden daarmee aantonen hoe de NVZ hén laat zitten. Ondanks de zondagsdienst werden kinderen en patiënten met kanker in veel ziekenhuizen gewoon behandeld.

De NVZ roept de vakbonden dinsdag op om terug te keren aan de onderhandelingstafel. De werkgeverskoepel vindt dat het huidige bod al erg goed is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden