Susan Bol (rechts) tussen het mos. Beeld Jorgen Caris
Susan Bol (rechts) tussen het mos.Beeld Jorgen Caris

BuitenmensSusan Bol

Haar liefde voor mosjes gaat ver

Roos Menkhorst

Je hebt klauwtjesmos, haakmos, kantmos, pluimstaartmos, somt Susan Bol (66, op de foto rechts) moeiteloos op. Er zijn in Nederland wel zeshonderd soorten. Het is maart, in deze tijd zijn de mossen op hun best. Het is koel en er is nog weinig concurrentie van andere planten die licht en ruimte wegnemen, legt Bol uit.

Haar liefde voor mosjes, zoals Bol de minuscule plantjes noemt, duurt al achttien jaar en gaat ver. Een paar keer per jaar doet ze mee met een ‘mossenwerkgroep’, en via het IVN organiseert ze daarnaast ‘mossenwandelingen’. Zo’n wandeling kenmerkt zich door veel stilstaan en bukken. “Dan zie je van die volwassen mannen met een loepje naar een boom kijken. Dat ziet er toch grappig uit.”

Met een pincet kun je de blaadjes van 3 tot 5 millimeter van het plantje halen. “Onder de microscoop zie je zo’n blaadje pas echt goed: hoe groot zijn de cellen? Hoe loopt de nerf? Heeft het blaadje tandjes? Fascinerend is dat.”

Vandaag zit Susan Bol gehurkt in het bos van het natuurgebied Bornia, vlak bij Zeist. Hier is vooral haarmos te vinden. “In deze tijd maken veel mosjes sporenkapsels. Dat doen ze door een klein stengeltje omhoog te laten groeien. Om zich te verspreiden, laten ze hun sporen los. Elk mosje heeft een totaal eigen sporendoosje, dat is zo mooi om te zien.”

Tijd gaat liefst naar buiten. Tips? tijdpost@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden