Haai Caribische gebied straks beter beschermd

Acht haaiensoorten vallen voortaan onder het SPAW-protocol. Beeld AP
Acht haaiensoorten vallen voortaan onder het SPAW-protocol.Beeld AP

In Miami is vandaag een eerste stap gezet ter bescherming van haaien in het Caribische gebied. Op aandringen van Nederland hebben afgevaardigden uit veertien Caribische landen afgesproken dat acht haaiensoorten voortaan vallen onder het SPAW-protocol, het grensoverschrijdende wetgevende instrument voor natuurbescherming in de Cariben.

Joop Bouma

Het gaat slecht met de haaien, óók in het Caribische gebied. Uit studies blijkt dat het aantal wereldwijd in fors afneemt. Geschat wordt dat een kwart van de haaien en roggen met uitsterving wordt bedreigd, hoofdzakelijk door overbevissing en het verdwijnen van leefgebieden als koraafriffen en mangrovebossen.

Nederland heeft na overleg met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV) acht soorten haaien (drie soorten hamerhaaien, walvishaai, Oceanische witpunthaai, zaagvis en twee soorten Mantaroggen) voorgedragen voor opneming in de beschermde soortenlijst. De goedkeuring van het voorstel is een eerste stap naar definitieve opname in het protocol. In februari wordt definitief gestemd.

Saba, St. Eustatius en Bonaire

Nederland vertegenwoordigde in Miami de Caribische elanden Saba, St. Eustatius en Bonaire. In Miami zijn de landen bijeen om afspraken te maken over bescherming van natuurgebieden en diersoorten als onderdeel van het SPAW-protocol. Tot op heden zijn er geen haaien en roggen in het protocol opgenomen terwijl juist zij in het bijzonder bedreigd worden in deze gebieden.

"Wij zijn zeer verheugd dat ons voorstel op zoveel steun kon rekenen" aldus Paul Hoetjes, coördinator natuurbeleid in Caribisch Nederland van het ministerie van EZ. "Een jaar geleden hebben wij het Yarari reservaat voor haaien en walvissen in de wateren van Bonaire en Saba ingesteld. De bescherming van haaien in het hele Caribisch gebied is de logische volgende stap."

Ook Irene Kingma, directeur van de NEV is blij met de stap. "Het is fantastisch dat we nu een rol hebben kunnen spelen bij grensoverschrijdend beheer en hard op weg zijn om haaien in het héle Caribische gebied de bescherming te geven die ze verdienen.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden