Grutto, lepelaar of rotgans? Kies de 'Vogel des Vaderlands'
Nu de Britten het roodborstje hebben gekozen als de nationale vogel, en de Amerikanen de zeearend hebben, de Fransen de haan en de Brazilianen de roodbuiklijster, wordt het tijd voor Nederland een Vogel des Vaderlands te kiezen.
Vogelbescherming begint later deze maand een heuse verkiezing, maar Kees de Pater van die organisatie hoeft niet lang over zijn kandidaten na te denken. De mus, de merel en de meeuw doen wat hem betreft niet mee.
"Als eerste denk ik toch aan de grutto", zegt hij. Deze trekvogel die overwintert in Afrika, is afhankelijk van Nederland als broedgebied. "Maar dit icoon van het Nederlandse weidelandschap gaat gebukt onder de gevolgen van de intensieve landbouw." Wordt de grutto de Vogel des Vaderlands, dat kan die kroon op zijn kop beschermend werken.
Een goede tweede kandidaat is volgens De Pater de lepelaar. Deze was zelfs ooit het logo van Vogelbescherming. Het gaat goed met het kenmerkende dier dat zelfs in de Amsterdamse stadsparken is neergestreken. "De lepelaar was al de favoriet van natuurvorser Jac P. Thijsse, van de Verkade-plaatjes. Deze vogel past perfect in ons landschap en doet het bij ons zelfs veel beter dan in de buurlanden. Om trots op te zijn."
Dat geldt volgens De Pater ook voor nummer drie: de bruine kiekendief, die het een stuk moeilijker heeft. "Deze roofvogel is het icoon van de Nederlandse rietlanden."
De rotgans is dat volgens hem voor de Wadden. "Hij gaat even broeden in het hoge noorden, maar komt dan gauw weer terug. Hoort echt bij de iconische Nederlandse vogels." De vijfde soort van De Pater verbeeldt het zo typische Nederlandse karakter.
"De kauw is nooit in zijn eentje, maar houdt zich op in groepjes, die ondeugend opereren en het vooral gezellig lijken te hebben." Vaderlands gezellig, bedoelt hij te zeggen.