Koersverliezen
Grote verliezen op beurs door problemen bij Zwitserse bank
Aandelen van banken en verzekeraars zijn woensdag voor de tweede keer deze week fors in waarde gedaald. Aanleiding is het zwaar weer waarin Zwitsere bank Credit Suisse verkeert.
Het was weer bal op de aandelenbeurzen. In Amsterdam verloren de aandelen ING en ABN Amro bijna 10 procent van hun waarde. Verzekeraars als Aegon en ASR iets minder. Elders in Europa kwamen de koersen van banken als Deutsche Bank, SocGen, BNP Paribas en UBS op forse minnen.
De grootste klap (min 24 procent) kreeg het aandeel Credit Suisse, de op één na grootste bank van Zwitserland. De situatie waarin die bank verkeert, is volgens Corné van Zeijl, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Actiam, de reden waarom de bankaandelen woensdag zo kelderden. Maandag daalden die koersen ook al flink. Toen kwam dat door het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank.
‘Materiële tekortkomingen’ in de administratie
Credit Suisse, met een balanstotaal van 540 miljard euro zo'n 40 procent groter dan ABN Amro, zit al jaren in de problemen, maar kreeg er de afgelopen week nog een paar bij. Allereerst verhinderde de Amerikaanse beurswaakhond SEC de publicatie van het jaarverslag over 2022, omdat eerdere jaarverslagen mogelijk fouten bevatten. Zo’n stap neemt de SEC niet vaak. Dinsdag meldde Credit Suisse dat er ‘materiële tekortkomingen’ zaten in de administratie, wat betekent dat er in de boekhouding het nodige mis was. Dat is geen reclame voor een beursfonds en zeker niet voor een bank.
Woensdag meldde de Saudi National Bank, sinds vorig jaar grootaandeelhouder, dat zij Credit Suisse niet van extra kapitaal zal voorzien. Door die aankondiging gingen woensdag de alarmbellen bij beleggers af, zegt Van Zeijl.
Want de vraag is of Credit Suisse, dat over 2022 een verlies leed van 7,4 miljard euro, aan zijn verplichtingen kan voldoen en hoe hard andere banken worden geraakt als de bank dat niet kan. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft banken al om informatie gevraagd. De ECB wil weten hoeveel geld zij aan Credit Suisse hebben geleend. Zo’n verzoek, zegt Van Zeijl, doet de ECB alleen in stress-situaties. Zo wilde de ECB vorig jaar van banken weten hoe het zat met hun blootstelling aan Rusland en Oekraïne.
Schandalen en misperen
Credit Suisse is een flinke bank, maar is veel groter geweest. Volgens Van Zeijl was de balanswaarde drie jaar geleden nog het dubbele van de 540 miljard van eind december. Veel klanten vertrokken omdat de bank bij een reeks schandalen en misperen was betrokken. Een andere reden voor vertrek was de vrees dat de bank over onvoldoende financiële buffers beschikt.
Zo liep de bank in 2021 tegen een miljardenzeperd aan door het faillissement van een investeringsfonds, Archegos. Zo’n 3 miljard euro ging verloren door het omvallen van een Australisch-Britse financieringsmaatschappij. Credit Suisse trof in 2022 Frankrijk een schikking van 238 miljoen euro om te voorkomen dat hij vervolgd zou worden voor belastingfraude en het witwassen van geld.
De bank hielp klanten met het ontwijken en ontduiken van belastingen en deed, zo bleek uit onderzoek, jarenlang niet moeilijk als criminelen en dubieuze politici hun geld bij de bank wilden parkeren. Van Zeijl: “Geen schandaal bij banken of Credit Suisse zat erbij.”
In grote lijnen is wel bekend waar Credit Suisse zijn geld heeft uitstaan, zegt Van Zeijl. Eind vorig jaar was dat vooral in Zwitserland (zo’n 200 miljard) en in de VS (181 miljard). Europa was goed voor 94 miljard.
De angst voor een financiële crisis leidde ook tot koersdalingen van andere bedrijven. De vrees dat er mogelijk een financiële crisis aankomt, drukte de prijs van olie en ook die van aandelen als die van Shell. Dat verloor woensdag 7,7 procent, een uitzonderlijk grote daling.
Zwitserse centrale bank zal Credit Suisse zo nodig steunen
De Zwitserse centrale bank belooft het geplaagde Credit Suisse financiële steun als dat nodig is. Dat heeft de centrale bank in een verklaring naar buiten gebracht. Met deze woorden lijken de autoriteiten in Zwitserland de financiële markten gerust te willen stellen. Zowel de centrale bank als toezichthouder Finma zegt de situatie scherp in de gaten te houden.
Credit Suisse staat al langere tijd onder druk doordat klanten geld van hun rekeningen blijven halen door zorgen over de toekomst van de bank. Woensdag zei de voorzitter van Saudi National Bank, de grootste aandeelhouder, niet nog meer te willen investeren in Credit Suisse. Die uitspraak zorgde voor grote onrust in de bankensector en het aandeel Credit Suisse kelderde op de beurs in Zürich woensdag dik 24 procent. (ANP)
Lees ook:
Een nieuwe bankencrisis komt er niet (maar een beetje eng is het wel)
De Amerikaanse Silicon Valley Bank die veel techbedrijven bediende, is omgevallen. Ook een paar andere Amerikaanse banken zitten in zwaar weer. Kunnen Europese banken daar last van krijgen? Krijgen we een nieuwe financiële crisis?