null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Grote bonte specht op 1

Koos Dijksterhuis

Doorgaans zijn grote bonte spechten de op één na grootste geluidsbronnen onder onze tuinvogels. De laatste weken hebben ze de meerkoeten van hun akoestische toppositie verdrongen. De spechtjes staan nu op 1!

Ze roffelden maandenlang, stopten daar toen even mee, terwijl ze wel veel hamerden en naar elkaar riepen. Ze lieten uiteraard onvermoeibaar hun korte maar krachtige ‘tjik!’ horen, en voegden daar schelle kreten aan toe, vooral als ze elkaar in de weg zaten, of elkaar achterna jaagden.

Sinds enige tijd roffelen ze weer fanatiek. Ze hadden eerst geen duidelijke voorkeur voor een roffelplek, ontdekten toen de paal van een straatlantaarn, kwamen erachter dat een holle boomtak een nog luidere klankkast vormde en bovendien gemakkelijker aangrijpingspunten bood dan zo’n gladde lantarenpaal. Maar nu hebben ze de ultieme geluidsversterker gevonden: de plastic lampenkap van een ander model straatlamp.

De grote bonte specht heeft de ultieme geluidsversterker gevonden: de plastic lampenkap van een straatlamp. Beeld Koos Dijksterhuis
De grote bonte specht heeft de ultieme geluidsversterker gevonden: de plastic lampenkap van een straatlamp.Beeld Koos Dijksterhuis

Het lawaai doet me denken aan een machine die in een noodtempo kopspijkers door een staalplaat hamert. Het klinkt zo luid dat het lachwekkend wordt.

De roffelende specht bakent zijn territorium af

Spechten hakken om holen te maken en om keverlarven, mieren en andere etenswaar uit een boom te peuren. Maar roffelen doen ze om te verkondigen dat zij in dit territorium heersen en dat soortgenoten moeten opkrassen. Tenzij een mannetje roffelt om een begerenswaardig vrouwtje te paaien. Geroffel is te vergelijken met zangvogelzang en hoort bij het broedseizoen. Er zijn wel zangvogels die ook buiten het broedseizoen zingen, roodborstjes bijvoorbeeld, maar van grote bonte spechten is dat niet bekend.

Ik denk dat, nu de nieuwe generatie spechten is uitgevlogen, en er veel jonge spechten rondzwerven op zoek naar leefgebied, de oude rotten zo hun claim op hun territoria bevestigen. Na september verwacht ik dat het geroffel stopt, waarna het op zonnige dagen in december weer zal beginnen.

Nog anderhalve maand op 1!

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit. Lees hier zijn eerdere Natuurdagboeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden