groenberichten / Ruimte voor vuurvlinder

Ruimte voor vuurvlinder

Natuurmonumenten gaat de komende winter in De Wieden in de kop van Overijssel meer ruimte scheppen voor de vuurvlinder en bijzondere moerasvogels zoals roerdomp en grote karekiet. Tot komend voorjaar zijn in het gebied verschillende aannemers actief. De werkzaamheden zijn onderdeel van een groot natuurherstelproject in Nationaal Park Weerribben – Wieden in oprichting.

Het park is de enige plek ter wereld waar de vuurvlinderondersoort batava nog voorkomt. Ten zuidoosten van Jonen laat Natuurmonumenten stroken bos weghalen om hooilanden met elkaar te verbinden. Bos is een onneembare barrière voor de vuurvlinder. Door leefgebieden samen te voegen, is uitwisseling van kleine, geïsoleerde populaties vlinders mogelijk. Dat is van levensbelang voor het voortbestaan van de soort. In hetzelfde gebied wordt ook riet geplagd. Daardoor kan de grote waterzuring, waarop de vuurvlinder haar eitjes legt, zich makkelijker vestigen.

Het rietplagsel wordt gebruikt bij natuurontwikkeling in de Beulakerpolder. Ook de oevers van de Kleine Beulakerwijde die door golfslag afkalven, worden ermee versterkt. Het plagsel stimuleert rietvorming, zodat vogels als roerdomp, waterral en grote karekiet meer nestgelegenheid krijgen. De kosten voor dit omvangrijke herstelproject zijn ruim 500.000 euro. Natuurmonumenten betaalt zelf 5 procent.

Strandpaviljoens

Zandvoort heeft op het ogenblik één strandpaviljoen dat het hele jaar open is en waar de strandwandelaar in de winter hete chocolademelk kan drinken. Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft besloten dat er nog maximaal vier paviljoens bij mogen komen. Maar voor Rijnland en Rijkswaterstaat staat voorop dat de kust sterk moet blijven, en dat is van de week dan ook vastgelegd in een convenant met de strandpachters.

De stichting Duinbehoud merkt dat er steeds meer stemmen opgaan om paviljoens het hele jaar door open te houden. Daar is de stichting niet tegen als het gaat om gelegenheden in de bebouwde kom. Maar liggen ze verder van de bebouwing, dan wordt de natuur meer bedreigd. Dit geldt zeker als Natura 2000-gebieden en onderdelen van de ecologische hoofdstructuur dichtbij. Die gebieden zijn niet voor niets aangewezen, zegt Duinbehoud.

Overwinterende vliegen

Niet alleen zoogdieren als egels, muizen en vleermuizen doen aan een winterslaap. Ook vliegen doen massaal aan overwinteren. De klustervlieg bijvoorbeeld gaat als de temperaturen dalen in groepsverband op zoek naar een gebouw of een woning. Spouwmuren en zolderverdiepingen zijn een geliefde overwinteringsplaats.

Soms zoeken de vliegen holle ruimten van huizen, woonflats en kantoorpanden. De beestjes zijn tamelijk onschuldig, maar als het warmer wordt in de winter of in het voorjaar, komen ze met soms honderden tevoorschijn. De vliegen worden vooral door licht aangetrokken. Het beste afweermiddel is een horrengaas voor ramen en/of deuren. Ook andere openingen moeten zo worden gedicht. Op die manier blijft de ventilatie in stand, maar komt er toch geen ongedierte de woning in.

Consument en milieu

Het milieugedrag van de doorsnee Nederlandse consument is niet altijd even helder. Eerder deze week maakte een rapport van het Milieu- en Natuurplanbureau duidelijk dat er een terrein van vier keer het Nederlandse grondoppervlak nodig is om in de behoefte aan consumptiegoederen te voorzien. Nu is er weer een onderzoek van Milieu Centraal dat aangeeft dat negen op de tien Nederlanders zich zorgen maken over het milieu – van 54 procent ’een beetje’ tot 38 procent ’tamelijk’ of zelfs ’veel’. Ruim één op de vier voelt zich erg betrokken en is op zoek naar praktische informatie om in het dagelijks leven rekening te houden met het milieu. Vier op de tien zijn minder betrokken, maar willen wel besparen op de energierekening en interesseren zich voor de risico’s van milieuvervuiling voor de gezondheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden