null

InterviewGroene toekomst

Groen, jong en toonaangevend: de Duurzame Jonge 100

Beeld Idris van Heffen

Van eigen ondernemingen tot posities bij de VN: Nederlandse jongeren die zich bezighouden met duurzaamheid zitten bepaald niet stil. Een lijst van honderd van deze jongeren, de Duurzame Jonge 100, wordt donderdag voor de zevende keer gepresenteerd.

Renée van Marrewijk

“Allemaal mensen met mooie initiatieven, die toe zijn aan een duurzame toekomst’’, noemt Vivian Toemen ‘haar’ Duurzame Jonge 100. Zij organiseert de DJ100 voor SustainableMotion, een project­bureau dat zich vooral bezighoudt met duurzame projecten van jonge mensen.

De lijst met duurzame jongeren bestaat uit verschillende categorieën: studenten, ondernemers, young professionals en zzp’ers. “Het zijn heel veel verschillende mensen, met eigenlijk op elk gebied van duurzaamheid wel een tof initiatief.’’ Dit jaar waren er volgens Toemen meer aanmeldingen dan ooit, namelijk 355. Een jury kiest hier honderd jongeren uit. “Daarbij wordt gekeken naar hoe innovatief hun ideeën zijn, hoeveel impact ze kunnen maken en of ze inspirerend zijn voor ­anderen.”

Geen ranglijst, maar een verzameling jongeren die iets goeds doen voor de wereld

In de lijst staan jongeren tussen de 18 en 33 jaar. De jongste in de lijst van dit jaar is Stijn Warmenhoven, die vorig jaar twintigduizend andere jongeren mobiliseerde om te gaan klimaatspijbelen. De lijst heeft overigens niets te maken met de Duurzame 100 van Trouw, hoewel er af en toe DJ100’ers zijn die ‘doorstromen’ en later ook verschijnen in de lijst van Trouw. Warmenhoven is zelfs de nummer 2 in Duurzame 100 van 2019.

De lijst is geen ranglijst, maar een verzameling van jongeren die iets goeds doen voor de wereld. “Als je in die lijst komt, ben je voor een jaar onderdeel van de Duurzame Jonge 100.’’ Volgens Toemen is de DJ100 vooral nuttig als netwerk van gelijkgestemden. “We organiseren evenementen waar de jongeren met elkaar in gesprek gaan over waar ze tegenaan lopen, zodat ze ­elkaar verder kunnen helpen.’’ Ook gaat er op Duurzame Dinsdag, 1 september, een koffertje met ideeën naar de Tweede Kamer.

De uitreiking van de DJ100 wordt gefilmd met een 360 graden camera en is zo voor de deelnemers vanuit huis te volgen. Normaal komt er volgens Toemen ongeveer 150 man publiek naar de presentatie. Nu kan iedereen de uitreiking live volgen via Youtube en Facebook.

Weg met de kassabon

Samuel Benhaiem (24) is een van de jongeren die dit jaar een plek in de lijst kreeg. Hij wil een einde maken aan het tijdperk van de papieren kassabon. Met zijn start-up ontwikkelt hij een app, die bonnetjes overbodig moet maken. In de ‘Chexs Receipt App’ worden alle ­kassabonnen online opgeslagen, waardoor ­gebruikers bonnetjes altijd kunnen afslaan en nog steeds netjes hun boekhouding kunnen doen.

Het project begon voor Benhaiem tijdens zijn minor ondernemerschap aan de Hogeschool Utrecht. Met het idee liep hij al langer rond: dat kreeg hij tijdens een helder moment op het strand in Bali. “Ik was bij een winkel geweest­­ waar iedereen bonnetjes afsloeg, die vervolgens allemaal meteen in de prullenbak verdwenen. Ik was er toen niet zo mee bezig, maar later dacht ik: dat is heel raar eigenlijk. En al helemaal in een land als Nederland moet dat echt anders kunnen.’’

Samuel Benhaiem (24) Beeld
Samuel Benhaiem (24)Beeld

Met vier medestudenten begon hij aan het ontwikkelen van een app, een proces dat nog gaande is. “We kwamen er al snel achter dat winkeliers helemaal niet zitten te wachten op een paar studenten die in servers naar hun data­­ gaan kijken. Dus we moesten een manier vinden om het niet-invasief te maken.” Dat is nu gelukt met de ‘ChexsMate’, een apparaatje dat wordt gekoppeld aan het kassasysteem. Dat werkt ongeveer als contactloos betalen, volgens Benhaiem. Je kunt op verschillende manieren betalen, maar als je een pinpas gebruikt, kan dit door de pas te scannen. Door de unieke code van je pinpas te koppelen aan de app, worden de bonnetjes dan vanzelf naar je telefoon gestuurd.

Benhaiem: “Wat ik nu het meest nodig heb is een retailer om mee samen te werken, zodat ik het in de praktijk kan gaan toepassen en optimaliseren”. Dat valt volgens Benhaiem nog niet mee, in coronatijd. “Je merkt dat winkeliers op dit moment niet echt staan te springen om slimme studentenoplossingen. Sowieso is dat wel iets wat opvalt, dat ze graag vasthouden aan wat er al is.”

Tijdens het project kwam Benhaiem er naar eigen zeggen ook achter dat retailers wel geïnteresseerd zijn in dingen die kosten- en tijd­besparend zijn, maar niet zozeer in duurzaamheid. “Alleen winkels die al bezig zijn met duurzaamheid vinden dat interessant, omdat dat alleen nog maar beter is voor hun imago.’’

Met het systeem van de Chexs-app kunnen er nog wel papieren bonnetjes worden geprint. “Als bijvoorbeeld ouderen wel graag een papieren bon willen, kan dat ook. Maar de nieuwe generatie en de markt zijn er nu al klaar voor, dus in de toekomst zullen we overgaan op de digitale bon.’’

Rechten van de Waddenzee

Jessica den Outer (23) houdt zich bezig met rechten voor de natuur. Door haar rechten­studie en interesse in het milieu kwam ze bij de rights of nature-beweging terecht. Door de natuur een rechtspersoon te maken, wil ze die een stem geven. Dat de natuur op dit moment nog geen rechtspersoon is, vindt Den Outer eigenlijk een beetje gek. “Staten zijn rechtspersonen, maar bijvoorbeeld gemeenten of onderne­mingen kunnen dat ook zijn. Dus waarom de natuur dan niet?”

Dat het een beetje een aparte beweging is, maakt het voor Den Outer juist interessant. “Vaak als ik het erover heb, zie je mensen eerst een beetje zo kijken van: ‘Huh? Dus een bos zou mij kunnen aanklagen?’ Maar als ik er dan meer over vertel, valt toch wel het kwartje dat het een heel goed concept zou kunnen zijn. Als je kijkt naar milieuwetten die er nu zijn, zijn die heel vaak reactief. Dit is juist preventief, omdat je vooraf al in gesprek moet gaan met de natuur.”

Jessica den Outer (23) Beeld
Jessica den Outer (23)Beeld

Ecuador heeft de rechten van de aarde al opgenomen in de Grondwet, maar dat ziet Den Outer in Nederland nog niet zo snel gebeuren. Daarom ligt de focus hier op het Waddengebied. Die natuurrechten moeten dan worden vertegenwoordigd door een onafhankelijk bestuursorgaan, waar verschillende partijen in zitten die iets te maken hebben met het Waddengebied. “En als dat lukt, kunnen we gaan uitbreiden naar de Noordzee, het IJsselmeer en nog verder. Daar zit eigenlijk geen grens aan.”

De jongste expert bij de VN

In 2019 is ze ook door de Verenigde Naties gevraagd om zich aan te sluiten bij een team van experts op dit gebied. Dat is in haar eigen woorden ‘de grootste highlight’ in haar carrière tot nu toe. “Zover ik weet, ben ik op dit ­moment ook de jongste expert bij de Verenigde Naties.’’

Naast haar werk voor de VN geeft ze lezingen over rechten voor de natuur en ze probeert ook juist jongeren enthousiast te maken voor de beweging. “Zoals ik vind dat de natuur een stem moet krijgen, geldt dat voor jongeren ­eigenlijk ook”, zegt Den Outer.

Uiteindelijk is het ook haar droom om les te geven op een universiteit in vernieuwende juridische concepten. “Tijdens mijn rechtenstudie ging het nooit echt over dit soort ideeën. We hadden het alleen over wat er al bestaat­­. Ik vind dat vooral jongeren out of the box moeten kunnen denken en dat dit soort concepten meer een plek moeten krijgen. ­Alleen door de maatschappij te veranderen, kunnen we duurzaamheid naar een hoger ­niveau tillen.”

Lees ook:

De groene koplopers van 2019: ‘Het is een privilege om in deze markt te mogen werken’

De jonge generatie in de duurzaamheidswereld wordt gerangschikt in de Duurzame Jonge 100 van SustainableMotion, de tegenhanger van Trouws Duurzame 100. Wat betekent het om als jonge ondernemer of inspirator idealen verder te brengen? Vier portretten van genomineerden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden