Greenpeace stapt naar Raad van State om sluiting Borssele

Luchtopname van de kerncentrale van Borssele. Beeld ANP
Luchtopname van de kerncentrale van Borssele.Beeld ANP

Greenpeace stapt naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, om sluiting van kerncentrale Borssele te eisen. Aanleiding daarvoor is het recente besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken dat de kerncentrale tot 2033 in bedrijf mag blijven.

Redactie

Volgens Greenpeace is dat besluit genomen op basis van 'flinterdunne veiligheidsgaranties' en heeft de overheid blind getekend voor verlenging van de vergunning van Borssele. Greenpeace zal de Raad van State vragen die vergunning te vernietigen.

De controles die zijn gedaan om de veiligheid van de kerncentrale te beoordelen, zijn volgens Greenpeace beperkt en nog lang niet afgerond. Ook ontbreekt volgens de organisatie een rapport over de milieugevolgen van het langer openblijven van de centrale, die sinds 1973 in gebruik is.

'Borssele krijgt een voldoende uitgedeeld voor het examen is afgenomen. Dat is onacceptabel in een land dat zegt de nucleaire veiligheid hoog in het vaandal te hebben', aldus campagneleider kernenergie Jorien de Lege.

Greenpeace wijst er verder op dat er nieuwe twijfels zijn ontstaan over de veiligheid van Borssele na de vondst van scheurtjes in twee reactorvaten in België. EPZ, de exploitant van de kerncentrale, controleert momenteel extra op haarscheurtjes in het reactorvat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden