Greenpeace: bijvangst nekt zeebaars
Europa moet strenge vangstbeperkingen opleggen voor zeebaars. Dat zegt Greenpeace op basis van zijn eigen Visvangstwijzer, die vanaf vandaag online staat. Volgens Greenpeace gaat het dankzij de Europese visregels goed met soorten als de haring, tong en schol in de Noordzee. Tegelijkertijd gaat het beroerd met de zeebaars: het is vaak bijvangst bij de tong en schol die nog wel wordt gevangen. Voor de zeebaars was nog nauwelijks aandacht.
"Voor zeebaars gelden geen quota", zegt Frederique Vlek van Greenpeace. "Sinds 2010 is het zeebaarsbestand met bijna 60 procent afgenomen." Wetenschappers van het internationale onderzoeksbureau ICES adviseren daarom volgend jaar helemaal geen zeebaars te vangen. Beter gaat het met de kabeljauw, die ook vaak als bijvangst in de netten zat. Dankzij strengere regels is de populatie zich sinds 2006 voorzichtig aan het herstellen.
Greenpeace wil dat Nederland vismethodes met veel bijvangst ontmoedigt. "Nog altijd vist het grootste deel van de Nederlandse Noordzeevloot met bodemsleepnetten", zegt Vlek. Bodemsleepnetten zouden volgens haar moeten worden uitgerust met ontsnappingsluikjes of een andere maaswijdte om bijvangst te voorkomen.
De duurzame visserij is volgens Greenpeace de dupe van de vangst met sleepnetten. Zeeuwse beroepsvissers die met handlijnen op zeebaars vissen, komen volgens de organisatie in de problemen door de lage visstand.
Visvangstwijzer
De Visvangstwijzer verschijnt dit jaar voor het eerst. Greenpeace wil met het overzicht vooral de politiek informeren over de stand van de Noordzee. Europa komt deze maand namelijk met nieuwe visquota voor volgend jaar. Volgende week spreekt de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet.
Er bestaat al langer een Viswijzer voor consumenten, van de Good Fish Foundation. Die geeft een beeld van de duurzaamheid van alle vis die in Nederland op de markt is.