Google investeert flink in duurzame energie

De duurzame energie wordt gebruikt voor de datacentra van Google. Op de foto: het datacentrum in het Amerikaanse Dalles. Beeld epa
De duurzame energie wordt gebruikt voor de datacentra van Google. Op de foto: het datacentrum in het Amerikaanse Dalles.Beeld epa

Google gaat 842 megawatt aan zonne- en windenergie afnemen, kondigde het bedrijf vandaag aan. Dat is volgens de internetgigant zelf de grootste aankoop van duurzame energie ooit door een bedrijf dat geen nutsbedrijf is.

Jan Kruidhof

De groene energie wordt opgewekt op zes locaties in drie landen. Bijna driekwart is windenergie uit de Verenigde Staten. Daarnaast word zonne- en windenergie afgenomen uit Chili en Zweden.

In totaal koopt Google nu 2 gigawatt aan duurzame energie. "Dat staat gelijk aan één miljoen auto's van de weg halen", schrijft het bedrijf. Je kan het ook vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van 2 miljoen Europese huishoudens. Hoeveel de investering Google kost, heeft het bedrijf niet bekend gemaakt.

Volledig duurzaam
Google gebruikt de energie om haar servers, waarvan een deel in de Groningse Eemshaven staan, te voorzien van stroom. Naar schatting bestaat 37 procent van de stroom die deze datacentra verbruiken nu uit duurzame energie. Uiteindelijk wil het bedrijf al haar servers, waarop behalve haar zoekmachine ook diensten als YouTube en Google Maps draaien, alleen nog maar van duurzame energie voorzien.

Ook Apple, Facebook en andere technologiebedrijven investeren flink in duurzame energie om hun uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Alle kantoren, winkels en servers van Apple in de Verenigde Staten draaien al op duurzame energie. Het bedrijf is nog bezig om ook de fabrieken voor bijvoorbeeld de iPhones en iPads te voorzien van duurzame energie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden