Google: duurzame energie gaat ons niet redden

In de Mojave-woestijn in Californië staan de krachtigste 'power towers' ter wereld voor zonne-energie. De torens zijn in bezit van NRG Energy, BrightSource Energy en Google. Beeld afp
In de Mojave-woestijn in Californië staan de krachtigste 'power towers' ter wereld voor zonne-energie. De torens zijn in bezit van NRG Energy, BrightSource Energy en Google.Beeld afp

In 2007 begon Google een project om duurzame energie goedkoper te maken. In 2011 werd de stekker er weer uitgetrokken. Twee ingenieurs van Google leggen nu uit: duurzame energie gaat de planeet toch niet redden.

Seije Slager

Achter de projectnaam RE

Een idee, dat goed past bij het 'verlichte kapitalisme' dat Google propageert: we gaan de wereld redden, maar niet door middel van zoiets ouderwets als wetten en regelgeving. We zorgen ervoor dat duurzame energie goedkoper wordt dan fossiele energie, zodat ondernemers uit vrije wil overstappen op schone energiebronnen.

Dat bleek toch een iets te hoog gegrepen doel, en na vier jaar stopte Google weer met het project.

Nu kijken twee ingenieurs van toen, Ross Koningstein en David Fork, in het techneutenmagazine Spectrum terug op de doelstellingen. En hun boodschap is nog een stukje somberder dan dat het niet lukte om duurzame energie zo goedkoop te maken dat het economisch aantrekkelijk werd. Namelijk: ook als het wel was gelukt, dan was dat nog niet genoeg geweest om klimaatverandering tegen te gaan.

Geharnaste milieuactivisten
"Aan het begin van het project hadden we dezelfde houding als veel geharnaste milieuactivisten: we hadden het idee dat als we de huidige technologieën voor duurzame energie blijven verbeteren, de maatschappij dan catastrofale klimaatverandering kon voorkomen."

Een illusie, zo concluderen de ingenieurs nu. Ze bekeken wat er gebeurd zou zijn als het allergunstigste scenario van hun project was uitgekomen, en rekenden aan de hand van een bekend klimaatmodel van James Hansen uit wat dat scenario voor de atmosfeer zou betekenen.

Het model van Hansen stelt, dat de veilige bovengrens om catastrofale klimaatverandering te voorkomen ligt op 350 deeltjes CO2 per miljoen luchtdeeltjes. Maar zelfs als in 2055 alle doelen van RE

"Niet alleen was RE

Als zelfs duurzame energie de wereld niet gaat redden, wat moeten we dan doen? Een optimistisch bedrijf als Google gaat natuurlijk niet bij de pakken neerzitten.

Ontwrichtende innovaties
Er moeten nieuwe technieken ontwikkeld worden, schrijven de twee ingenieurs, 'ontwrichtende innovaties' die het hele energiesysteem op zijn kop zetten. Ten eerste om energie zonder enige CO2-uitstoot op te wekken. "We proberen hier niet de winnende technologie te voorspellen, maar hij moet beduidend goedkoper zijn dan fossiele energie. Om te beginnen zou een ontwrichtend systeem van elektriciteitsopwekking waarschijnlijk geen water laten koken om een conventionele stoomturbine aan te drijven."

Ten tweede moet er een manier ontwikkeld worden om CO2 aan de atmosfeer te onttrekken, en op te slaan. Hoe we dat gaan doen? Daar grijpen de twee hun kans om nog wat reclame voor hun werkgever te maken. Op de Google-manier, dus volgens de 70-20-10 methode. Zeventig procent van de energie van een bedrijf moet worden besteed aan de kerntaken, twintig procent aan nuttige zijprojecten, en tien procent aan gekke ideeën, die het potentieel hebben om voor economische ontwrichting te zorgen.

Als energiebedrijven zo zouden gaan werken, dan kunnen we het klimaatprobleem oplossen, zo zeggen de twee. Google zelf heeft voorlopig geen plannen meer in die richting, althans, Koningstein en Fork laten er niets over los. De internetgigant heeft zich de afgelopen jaren beperkt tot investeren in de 'traditionele' duurzame energie waarvan het bedrijf inmiddels ontdekt heeft dat je de wereld er dus niet mee redt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden