Giffabrikanten proberen vertrouwen terug te winnen met 'het eerlijke verhaal'
Gewasbescherming kreeg een slechte naam. De branche probeert vertrouwen te winnen.
Fabrikanten van bestrijdingsmiddelen willen het vertrouwen winnen van de consument. Branche-organisatie Nefyto heeft een platform gelanceerd waarop het publiek ‘het eerlijke verhaal over gewasbescherming ’ krijgt voorgeschoteld.
Nefyto presenteerde de website (gbmfactchecker.nl) gisteren tijdens een jaarvergadering in Naaldwijk. Het publiek krijgt op de site informatie over actuele onderwerpen. Die teksten zijn door Nefyto zelf opgesteld. “Inderdaad, wij van WC-eend vinden… We zullen zien hoe dit in de praktijk uitpakt”, aldus Maritza van Asten, directeur van Nefyto.
De organisatie zal geen eigen standpunten uitdragen op de website, vertelde ze. Men probeerde de teksten zo neutraal mogelijk te houden.
Nauwelijks acceptatie
“Wij hebben nog wel wat te doen als het gaat om het winnen van vertrouwen”, aldus Van Asten. Het steekt de branche dat ondanks het nauwlettend volgen van de overheidsregels er nauwelijks sprake is van maatschappelijke acceptatie van de bedrijfstak.
De branche kreeg gisteren kritiek uit eigen kring. “De industrie had tien jaar geleden al veel meer pro-actief moeten zijn richting samenleving. We zijn vergeten ons verhaal te vertellen”, aldus Hinse Boonstra van producent Bayer. Zijn firma raakte in opspraak door de milieueffecten van neonicotinoïden (‘bijengif’).
Studies
Ook Brussel is ongerust. De Europese Commissie deelde gisteren mee voortaan opener te zullen zijn over wetenschappelijke studies waarop beslissingen over de toelating van landbouwvergif worden gebaseerd. Aanleiding is het heftige debat over de verlenging van de vergunning voor de omstreden onkruidverdelger glyfosaat (Roundup). De commissie besloot vorige maand de toelating met vijf jaar te verlengen. Maatschappelijke organisaties en het Europees Parlement hadden gepleit voor een verbod, omdat er twijfels zijn over de veiligheid van glyfosaat.
De Europese Commissie wil in het vervolg studies en de ruwe onderzoeksgegevens, waarop de toelating wordt gebaseerd, openbaar maken. Dit wordt wettelijk vastgelegd. De commissie reageert hiermee op een Europees burgerinitiatief waarin meer dan een miljoen Europeanen opriepen tot een verbod op glyfosaat en openbaarmaking van rapporten.
Brussel wil ook kijken naar veranderingen binnen de leiding van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Dit Efsa is volgens sommige milieugroepen onvoldoende kritisch geweest over studies die door fabrikant Monsanto waren aangeleverd.
Greenpeace spreekt in een reactie van ‘vage transparantievoorstellen’.
Nefyto maakte gisteren de omzetcijfers bekend van de Nederlandse fabrikanten van bestrijdingsmiddelen. In totaal is er vorig jaar ruim 9,5 miljoen kilo aan bestrijdingsmiddelen verkocht in Nederland. Dat is bijna een miljoen kilo meer dan in het jaar ervoor.