Geoloog: Klimaatverandering doet de aarde schudden en beven

De vulkaan Etna op Sicilië spuwt lava. Beeld reuters
De vulkaan Etna op Sicilië spuwt lava.Beeld reuters

Klimaatverandering brengt ons niet niet alleen droogte, overstromingen en minder ijsberen. De opwarming van de aarde kan ook zorgen voor vulkaanuitbarstingen en vernietigende aardbevingen. Dat schrijft de gezaghebbende geoloog Bill McGuire van het Aon Benfield UCL Hazard Research Center.

Emma van der Wateren

Uit tal van onderzoeken is gebleken dat veranderingen in het milieu in het verleden zijn samen gegaan met periodes van catastrofale geologische activiteit, betoogt McGuire in zijn boek 'Waking the Giant'. 'Onze planeet is een haast onvoorstelbaar ingewikkeld beest, die reageert op een dramatisch veranderend klimaat op allerlei verschillende manieren', schrijft de geoloog op de website van The Guardian. 'Sommige manieren zijn logisch en voorspelbaar, sommige verrassend en andere gewoonweg onaannemelijk.'

Periodes waarin het klimaat in korte tijd grote veranderingen doormaakte, gingen samen met pieken van aardbevingen en vulkanen. Zoals toen de wereld afwisselend ijstijden en interglacialen doormaakte. Een stijgende en dalende zeespiegel, samen met de wisselende grootte van de ijskappen, legden veel druk op de aarde en zorgden zo voor deze pieken.

Tijdens de laatste ijstijd voorkwam het gewicht van het ijs vulkaanuitbarstingen. Maar toen het ijs smolt, kwam het aardoppervlak omhoog. De druk onder het oppervlak werd minder zodat steen kon veranderen in magma. Verborgen holtes in de aardkorst raakten instabiel door de verschuiving van water en ijs. Met het verdwijnen van het ijs, nam het aantal vulkaanuitbarstingen en aardbevingen zeer sterk toe.

McGuire waarschuwt dat de opwarming van de aarde die nu aan de gang is, dezelfde gevolgen kan hebben. Hij verwijst naar de vulkaanuitbarsting op IJsland in april 2010 en de vernietigende aardbeving bij Japan van minder dan een jaar geleden. 'In het licht van dergelijke gebeurtenissen, lijkt het passend om de aarde onder onze voeten te zien als een sluimerende reus die zo nu en dan draait en woelt als hij gepord wordt', aldus McGuire. 'Klimaatverandering speelt een belangrijke rol bij het wekken van de reus.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden