Onderzoek

Gemiddelde Nederlander eet kilo’s te veel rood vlees en dat kost veel zorg

Barbecuevlees in de vitrine van een slagerij. Beeld ANP /  ANP
Barbecuevlees in de vitrine van een slagerij.Beeld ANP / ANP

Te veel rood of bewerkt vlees is ongezond en kost jaarlijks 1,1 miljard euro aan extra ziektekosten. Dat heeft onderzoeker Willy Baltussen (Wageningen Universiteit) becijferd in opdracht van onder andere de Vegetariërsbond en de Tapp coalitie, die duurzaam eten promoot.

Jeroen den Blijker

Dat overmatige consumptie van rood vlees maar ook van bewerkt vlees (hamburgers, salami, rookworst) een verhoogd risico oplevert op bijvoorbeeld (darm)kanker en hart- en vaatziekten, is al vaak vastgesteld in diverse grote studies. Baltussen heeft nu de gezondheidskosten hiervan geschat met behulp van RIVM-cijfers van ziektekosten per persoon en diverse scenario’s.

7,90 euro duurder per kilo

De WUR-onderzoeker ging in zijn berekeningen uit van de hoeveelheid die het Voedingscentrum nog gezond acht en wat de Nederlander werkelijk eet: voor rood vlees is dat gemiddeld 23 kilo jaarlijks te veel, voor bewerkt vlees zo’n 20 kilo.

In totaal betekent dat 1,1 miljard euro extra gezondheidskosten; de rekening daarvan wordt voldaan door zorgverzekeraars en de staat. Zou er sprake zijn van een eerlijke vleesprijs, waarbij de consument zelf opdraait voor deze kosten, dan moet de prijs van rood vlees met 7,90 euro per kilo omhoog. Voor bewerkt vlees is dat 4,30 per kilo extra.

Baltussen benadrukt dat er ook belangrijke voordelen zitten aan vlees eten (“In vlees zitten bijvoorbeeld belangrijke mineralen en eiwitten”). Die voordelen zijn in de studie niet meegenomen, dat was ook niet de opzet.

“Ik doe al tien jaar onderzoek naar de verborgen kosten van voeding, dat is nodig voor beleidsmakers om tot duurzame voedselsystemen te komen”, aldus Baltussen. “Eigenlijk is de boodschap van deze studie vooral: gezonde voeding zorgt voor fors lagere zorgkosten. Maar dat moet je ook weer niet overschatten. Vroeg of laat komen er wel andere zorgkosten, we hebben immers niet het eeuwige leven.” Het kabinet wil dat de vleesconsumptie daalt en de voeding duurzamer wordt.

Lees ook:

Nederlanders eten iets minder vlees, maar niet omdat ze dat graag willen

Net als vorig jaar verbruikten Nederlanders per persoon ruim 76 kilo vlees. Dat is ongezond veel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden