Gelderland schiet 'fipronilboeren' te hulp

Tijdens de fipronilcrisis werden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit miljoenen besmette eieren uit de handel genomen en werden in totaal meer dan driehonderd pluimveebedrijven geblokkeerd. Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss
Tijdens de fipronilcrisis werden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit miljoenen besmette eieren uit de handel genomen en werden in totaal meer dan driehonderd pluimveebedrijven geblokkeerd.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

Omdat de staat fipronilboeren niet compenseert, hebben Gelderse gemeenten een actie op touw gezet.

Emiel Hakkenes

Tien gemeenten in Gelderland schieten kippenboeren te hulp die kampen met de gevolgen van de fipronil-crisis. Geld hebben de overheden niet te bieden, maar wel mankracht: gezamenlijk mobiliseren ze vrijwilligers die pluimveehouders kunnen helpen bij het schoonmaken van hun stallen.

Deze zomer bleek in Nederlandse eieren het bestrijdingsmiddel fipronil te zitten. In hoge doses kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. De stof was in de eieren terechtgekomen doordat het illegaal was toegevoegd aan een middel om bloedluizen in kippenstallen te bestrijden.

Op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit werden miljoenen besmette eieren uit de handel genomen en werden in totaal meer dan driehonderd pluimveebedrijven geblokkeerd. Zij mogen weer eieren leveren als het gehalte fipronil onder de wettelijke norm ligt. Om dat te bereiken zagen de meeste boeren met besmette kippen zich genoodzaakt hun dieren te ruimen. Vervolgens is het zaak de stal meermaals te reinigen.

Schoonmaken

Van Economische Zaken kregen kippenboeren te horen dat de staat hen niet zal compenseren voor de schade. Om hen toch te steunen zijn de gemeenten in de Gelderse Vallei de actie ‘Boenen bij de boeren’ gestart. Barneveld, Ede, Nijkerk, Putten, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Woudenberg en Wageningen koppelen bereidwillige burgers aan kippenboeren die hulp kunnen gebruiken bij het schoonmaken.

Meer dan honderd vrijwilligers hebben inmiddels een tiental boeren geholpen. De gemeenteraad van Barneveld wil bovendien 150.000 euro beschikbaar stellen aan de boeren. Volgens een woordvoerder zoekt de gemeente naar een manier om dat geld te verstrekken, zonder dat het wordt aangemerkt als staatssteun. De gemeente Ede wil iets vergelijkbaars doen.

Het terugroepen van de eieren betekende een forse inkomstenderving voor supermarkten. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zei deze zomer dat zij de schade zouden verhalen op kippenboeren. Albert Heijn heeft inmiddels laten weten af te zien van een claim. Andere supermarkten willen eerst het onderzoek afwachten dat oud-minister Sorgdrager verricht. Dat moet eind dit jaar klaar zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden