Turkije

Geen toeristen? Dan vervoert Corendon noodgoederen

Oprichter Atilay Uslu. Beeld ANP / Pim Ras
Oprichter Atilay Uslu.Beeld ANP / Pim Ras

De aardbevingen in Turkije en Syrie raken ook het Turks-Nederlandse reisbedrijf Corendon. Maar het familiebedrijf wordt slim geleid en is niet voor een gat te vangen.

Joost van Velzen

De aardbevingen in Turkije hebben ook grote gevolgen voor reisorganisatie Corendon. De Turkije-specialist met het hoofdkantoor in Lijnden maakt voorlopig geen reclame voor reizen naar het zwaar getroffen land. Daarnaast stelt de Turkije-specialist enkele van zijn hotels open voor slachtoffers van de ramp, op verzoek van de Turkse overheid.

Mensen die huis en haard zijn kwijtgeraakt worden nu in Corendon-hotels opgevangen in onder meer de zuidelijke badplaatsen Antalya, Alanya en Mersin. Ontheemden worden daar met bussen naartoe gebracht. Het reisbedrijf heeft ook een hotel in het westen van Turkije aangeboden, maar van dat aanbod wordt nog geen gebruikgemaakt, meldde het ANP. Corendon vloog begin deze week Nederlandse reddingswerkers en noodgoederen naar Turkije. Ook heeft het concern hulporganisaties aangeboden om gratis goederen te vervoeren.

Dat vakanties naar grote delen van Turkije nu niet kunnen, raakt Corendon vanzelfsprekend behoorlijk, maar het reisbedrijf heeft door de jaren heen een uitgebreid reisportfolio opgebouwd naar ook andere bestemmingen, weet Marco van Leeuwen, specialist reisindustrie Breda University of Applied Sciences. “Corendon heeft natuurlijk duidelijk Turkse roots. Maar oprichter Atilay Uslu is gelukkig een fantastische ondernemer. Hij heeft heel erg ingezet op zonvakanties naar landen als Griekenland, Portugal, Spanje en op Curaçao. Ze hebben bovendien onder meer hotels in Nederland en op Ibiza. Dat maakt Corendon minder kwetsbaar.”

Exclusief aanbod

Ook Frank Oostdam, voorzitter van reisbranchevereniging ANVR, maakt zich niet al te veel zorgen over de economische positie van Corendon. “Deze reisorganisatie verenigt verschillende activiteiten en is daarmee een geïntegreerd concern: ze zijn niet alleen touroperator maar ook luchtvaartmaatschappij en bezitten een sterk stijgend aantal hotels. Daarmee spelen zij in op een hele belangrijke ontwikkeling, namelijk onderscheidend vermogen genereren met een exclusief aanbod.” Corendon is volgens Oostdam ‘zeer succesvol, sterk gegroeid door het aanbod maar ook door uitgekiende marketing’. Hij noemt het bedrijf, opgericht in 2000, bijzonder: “Een combinatie van familiebedrijf, sterk management en bijzonder goed ondernemerschap. Ondanks de volumegroei feitelijk ook nog wel handelend als klein bedrijf want heel sterk door hele korte beslissingslijnen.”

Marco van Leeuwen: “Het is echt een succesverhaal van een enthousiast familiebedrijf. De zus van oprichter Atilay Uslu is Gunay Uslu, nu staatssecretaris van cultuur en media. Zij hielp destijds bij het stylen van de hotels.”

Corendon voerde voor corona vergaande overname-gesprekken met de Sundio Group. Vanwege de pandemie zag Sundio af van de koop en kwam het tot een rechtszaak die uiteindelijk door Sundio werd gewonnen. Toch heeft Corendon (de naam komt van het Turkse Korund, een bordeauxrood mineraal) aardig wat slagkracht omdat het met meerdere merken opereert, zoals Stip Reizen (cruises, autovakanties en rondreizen), Karin’s choice (voor de individueel ingestelde reiziger) en Maris Life (eenouder-vakanties).

Corendon heeft ook een jongerentak, GOfun. Dat merk kwam in 2018 in het nieuws vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken van rapper Boef, die een samenwerking met GOfun had. Corendon zag zich na de ophef over de uitspraken van de rapper (hij noemde drie vrouwen ‘ hoeren’) genoodzaakt om het partnerschap met Boef op te zeggen. De rapper zag zijn fout wel in rapte in een speciaal voor die kwestie geschreven nummer: “Wat ik gedaan heb was stom en dom, want nu kan ik niet meer vliegen via Corendon.”

Klimaatonvriendelijke teksten op site

Reisorganisaties – en dus ook Corendon – liggen voortdurend onder het vergrootglas van milieu- en natuurorganisaties. Reizen is nu eenmaal doorgaans geen feest voor de planeet. Het bedrijf kreeg in november een klacht aan de broek van milieuclub Grootouders voor het Klimaat omdat zij vinden dat Corendon ‘klimaatonvriendelijke’ teksten op de website heeft staan. ‘De klimaatimpact van vliegreizen blijft onbenoemd in Corendons reclames, dat is misleidend’, stellen de Grootouders voor het Klimaat.

Corendon heeft wel enkele teksten op de site afgezwakt, zeggen de Grootouders, maar ze zijn nog niet tevreden omdat ‘ de bijbehorende reclame naast in kranten nu ook overal te zien is in bushokjes en tramhaltes’. En ook nog op de website. Frans Vollenbroek namens de Grootouders: “Sterker nog, op hun website beweerde Corendon zelfs dat ze ‘zorgen dat onze vakantiebestemmingen net zo mooi blijven als ze nu zijn, en we een leefbare wereld houden. Zodat volgende generaties ook hun horizon kunnen verbreden’. Dit kan Corendon niet waarmaken, want CO2-neutraal vliegen zal nog decennia niet mogelijk zijn.”

De Reclame Code Commissie (RCC) neemt de zaak in behandeling. Volgens de klagers is dat een primeur: ‘Niet eerder nam de RCC een zaak in behandeling die een algehele reclame misleidend noemt. Eerder deed de RCC wel uitspraak over andere vliegreclames, maar dan ging het om een enkele frase of claim die als misleidend werd bestempeld, niet de hele reclame.’ Vorige maand besloot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat luchtvaartmaatschappij Ryanair misleidende reclame maakte. Ook KLM werd vorig jaar door de RCC op een vergelijkbare manier op de vingers getikt.

Lees ook:

Corendon verplaatst 150 zomervluchten van Schiphol naar Rotterdam vanwege drukte

Daarnaast schrapte het bedrijf zo’n 35 Schiphol-vluchten door ze samen te voegen of naar andere regionale vliegvelden te verplaatsen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden