'Geen powerboat-races op de Wadden'

null Beeld reuters
Beeld reuters

De spectaculaire powerboat-races die in augustus voor het eerst voor de Nederlandse kust worden gehouden, zijn onderwerp van een juridische strijd. De Waddenvereniging doet er alles aan om de races tussen Den Helder en Texel tegen te houden, omdat deze plaatsvinden in internationaal beschermd Natura 2000-gebied.

Hans Marijnissen

De organisatie die de internationale Grand Prix of the Sea naar Nederland haalde, heeft het Marsdiep voor de kust van Den Helder uitgekozen als wedstrijdlocatie, omdat de dijk daar eenvoudig kan worden omgebouwd tot een natuurlijke tribune. Hoewel de locatie in een zogenaamd 'snelvaartgebied' ligt, maakt het Marsdiep onderdeel uit van Natura 2000, een netwerk van Europees beschermde natuurgebieden. Volgens de Waddenvereniging is daarin geen plaats voor een race met zware, luidruchtige raceboten. "We organiseren ook geen Formule 1 dwars door de Veluwe", aldus een woordvoerder van de natuurorganisatie.

De organisatie van het driedaagse evenement heeft uitgebreid laten onderzoeken wat de effecten zijn van het lawaai boven en onder water op vogels en vissen die in het gebied leven. Twee onderzoeksbureaus hebben vastgesteld dat deze geen blijvende schade opleveren. De provincie Noord-Holland weigerde aanvankelijk medewerking te verlenen, maar ziet gezien de positieve rapporten geen mogelijkheden de races te blokkeren. De organisatie moet nog wel toestemming krijgen van het ministerie van Economische Zaken en Landbouw.

De Waddenvereniging bereidt inmiddels een gang naar de rechter voor om de races te laten verbieden. Volgens de organisatie zijn bruinvissen en zeehonden die in het gebied leven erg gevoelig voor het onderwaterlawaai van de snelle boten, zeker nu zij jongen hebben. Door het lawaai kunnen zij onderling niet communiceren, en is het risico groot dat zij het contact verliezen. De races zouden ook niet passen in het Waddengebied dat vooral rustzoekers trekt. Ook de gemeente Texel heeft daarom bezwaren tegen de races voor haar deur, maar zegt geen juridische mogelijkheden te hebben de races te voorkomen.

Powerboatraces zijn wedstrijden met zeer snelle boten met zware motoren, die in rondjes op een 'aquarena' van één bij drie kilometer snelheden van 225 kilometer per uur kunnen halen. In kader van de Grand Prix of the Sea wordt in zes internationale wedstrijden in verschillende landen om de wereldtitel gestreden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden