'Geen participatierecht voor buren windpark'

Windmolens in Nederlands landschap. Beeld anp
Windmolens in Nederlands landschap.Beeld anp

Moeten mensen het wettelijke recht krijgen om financieel te participeren in een windmolen die in hun buurt verschijnt? Nee, vindt de Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA). Burgers betrekken bij windprojecten is volgens NWEA geen politieke zaak, maar een sociale.

Frank Straver en redactie duurzaamheid & natuur

De brancheclub van windenergiebedrijven spreekt zich uit tegen een harde regeling dat particulieren altijd mogen deelnemen in een nieuw, naastgelegen windpark. NWEA doet dit in de toekomstvisie 2030, die NWEA-voorzitter Hans Timmers vandaag presenteert op een groot windenergiecongres in Rotterdam.

Draagvlak
De bouw van windmolens ligt lokaal vaak uiterst gevoelig. Draagvlak kan worden vergroot door omwonenden via deelname vruchten te laten plukken van een project, bijvoorbeeld via obligaties. In de Tweede Kamer gaan er terugkerend stemmen op om die optie in de wet te zetten. De Vereniging Eigen Huis (VEH) brak eerder deze maand nog een lans voor het vastleggen van instapmogelijkheden voor omwonenden van nieuwe windprojecten in de Omgevingswet, zodat zij zich 'serieus genomen' voelen. De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) wil dat ook.

Een brug te ver, stelt NWEA over dit idee. Bij hardnekkige weerstand zou het bieden van participatie nutteloos zijn. Door buurtbewoners standaard in een windproject te laten stappen, ontstaat 'een sfeer van rechten en plichten'. Turbines krijgen alleen een warm welkom als bedrijven, overheden en bewoners samen tot afspraken komen, stelt NWEA. De organisatie vraagt de vrijheid om op allerlei wijzen draagvlak te zoeken. Door iets terug te doen voor de omgeving via een buurtproject bijvoorbeeld.

Juiste aanpak
De windmolenbouwers willen per geval bekijken wat de juiste aanpak is om mensen erbij te betrekken. "Dit laat zich niet in harde regels vatten", stelt woordvoerder Marijn van der Pas namens NWEA, dat de boodschap wil meegeven aan politiek Den Haag met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De bouw van windturbines, op land en op zee, is een van de belangrijke pijlers voor Nederland om te komen tot 16 procent duurzame energieproductie in 2023, zoals vastgelegd in het energieakkoord.

In de gedragscode Wind op land legde NWEA najaar 2014 samen met Greenpeace, Milieudefensie, Milieufederaties, Ode Decentraal en Natuur & Milieu vast dat het aanbieden van participatiemogelijkheden het streven moet zijn bij de ontwikkeling van nieuwe windparken.

NWEA benadrukt dat ook bij de ontwikkeling van windparken op de Noordzee gewerkt moet worden aan draagvlak en goed nabuurschap. De windbedrijven willen visserij, scheepvaart en de olie- en gassector niet in de weg zitten. "De windsector heeft niet het alleenrecht op de Noordzee."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden