Geen begrafenis, geen crematie: laat u composteren

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Minimale benodigdheden voor een gewone grafkist: een kettingzaag, een bulldozer, een vrachtwagen, een houtdroger, een boot en een paar vrachtwagens. Dat kan duurzamer, vindt een stichting in de Amerikaanse stad Seattle.

Robin de Wever

Het Urban Death Project propageert een onconventionele methode: laat het stoffelijk overschot composteren. Dat klinkt misschien onfris, maar volgens architect en projectleider Katrina Spade is het zo vreemd is het nog niet. Wilde dieren doen immers hetzelfde. Zij verdwijnen na hun dood langzaam in de natuur. En het biologisch laten afbreken van alleen een lichaam is veel minder vervuilend dan het laten ontbinden van bewerkt hout.

Met een aantal gelijkgestemden werkt Spade aan een uitvaartcentrum met een drie verdiepingen hoge compostzuil. Na de ceremonie schuiven nabestaanden de overledene daar in. Binnen enkele weken levert dat zo'n 0,76 kubieke meter compost op. Dat mag mee naar huis en is genoeg om een boompje of een bedje bloemen in te planten.

Dieren doen het al langer zo
De methode die het Urban Death Project op het oog heeft, is dezelfde als die voor het composteren van dieren. Overledenen worden begraven onder plantenresten, zaagsel en houtsnippers. Exotisch is het concept niet, want in de veehouderij wint compostering al terrein op crematie. Dat komt onder meer doordat het goedkoper en biologisch meer verantwoord is.

Spade wil het compostcentrum binnen drie jaar openen, maar moet nog wel een aantal juridische drempels over. Het project heeft geen uitvaartvergunning, nog niet genoeg startkapitaal en moet zeker weten dat de plaats waar het centrum komt een schone bodem heeft. Ook is er een wetswijziging nodig. Nu staan lokale wetten alleen nog conventionele uitvaartmethoden toe.

Overigens is het project lang niet de enige pionier, want ook in Nederland wordt nagedacht over nieuwe methoden. Uitvaartorganisatie Yarden riep onlangs de Tweede Kamer op om 'resomeren' mogelijk te maken: het onder hoge temperatuur en luchtdruk oplossen van een lichaam. Dat gebeurt in water en loogzout en levert, net als een crematie, een poederachtige stof op. Onderzoeksinstituut TNO heeft het onderzocht en noemt het milieuvriendelijker dan begraven en cremeren.

Bio-afbreekbare kist
Minder radicale alternatieven zijn al wel toegestaan. Zo is er de grafkist van duurzaam materiaal en de biologisch afbreekbare kist. Ook een optie: de duurzame urn van ongebakken klei. Maar qua milieuvriendelijkheid kunnen die methoden niet tippen aan de aanpak van het Urban Death Project, vindt Spade.

"We geven de doden terug aan de stad", vertelt ze aan de Canadese omroep CBC. "Begraven en cremeren schieten tekort - vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook qua zingeving. We transformeren de mens in iets anders." Het materiaal dat de compostering oplevert "is bijzonder en heilig - maar niet menselijk".

Zo moet het uitvaar-compostcentrum eruit gaan zien. Beeld The Urban Death Project
Zo moet het uitvaar-compostcentrum eruit gaan zien.Beeld The Urban Death Project

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden