Verduurzaming
Gasloos wonen mag nu in Amsterdam ook met zonnepanelen
Amsterdam kan bewoners niet verplichten om volledig gasloos te wonen door over te stappen op een warmtenet, zo oordeelt rechter. De keuze voor zonne-energie moet ook toegestaan zijn.
De gemeente Amsterdam mag bewoners niet dwingen om gasloos te wonen met uitsluitend energie uit het lokale warmtenet, waar vuilnisovens, gascentrales en biomassaketels energie aan leveren. Bewoners die groene stroom als duurzaam alternatief voor de cv-ketel willen benutten, moeten die mogelijkheid krijgen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam woensdag besloten.
De uitspraak is een overwinning voor duurzaamheidsorganisatie Amsterdam Fossielvrij. Dit burgercollectief vindt het onterecht dat bewoners van de Sluisbuurt via een lokaal warmteplan gedwongen worden om energie af te nemen van het stadswarmtenet. De bronnen ervan – een afvaloven, aardgascentrale en in de toekomst de geplande biomassacentrale van Diemen – vindt Amsterdam Fosielvrij niet duurzaam. De organisatie maakte bezwaar tegen het feit dat zonnepanelen op het dak van bewoners niet tellen als alternatief voor de gasketel.
Terecht, oordeelt de rechter. Groene stroom van zonnepanelen, waaruit een elektrische pomp warmte voor thuis kan genereren, mag niet uitgesloten worden. Warmteproductie met zonnepanelen moet als ‘gelijkwaardig’ alternatief gelden. Amsterdam Fossielvrij reageert blij op de uitspraak, waar nog wel hoger beroep tegen mogelijk is. “De rechter heeft nu uitgesproken dat zonnepanelen en windmolens er wel toe doen. Goed nieuws dus voor alle (zelf)bouwers, projectontwikkelaars en energiecoöperaties die staan te trappelen om aan de slag te gaan met nieuwe innovatieve technieken.”
Grote investeringen voor Vattenfall
Op leveranciers van stadswarmte, in het geval van Amsterdam energiebedrijf Vattenfall, kan de uitspraak een negatieve uitwerking hebben. Zij kunnen een warmtenet alleen als alternatief voor cv-ketels exploiteren als ze zeker zijn van voldoende aangesloten huishoudens. Onzekerheid over warmteklanten zet de business case onder druk. Warmtepijpen aanleggen vergt grote investeringen.
De gevolgen van het vonnis kunnen landelijk zijn, denkt Mischa Meerburg, voorzitter van Amsterdam Fossielvrij. In 2030 moet bij 1,5 miljoen woningen de gasketel verdwijnen, staat in het klimaatakkoord. Alle gemeenten gaan plannen opstellen om deze doelstelling te bereiken. “De rechter laat nu zien dat gemeenten niet meer kunnen zeggen: u krijgt stadsverwarming uit fossiele bronnen, punt.”
Lees ook:
Een warmtenet? Dat vindt de consument veel te ingewikkeld
Voor duurzame huizen zijn zonnepanelen veel gewilder dan een warmtenet. Ten onrechte, vindt het Hier Klimaatbureau.
Wie is aangesloten op een warmtenet kan straks ook voor groene energie kiezen
Ook een huis dat is aangesloten op een warmtenet kan straks worden verwarmd met schone energie, stelde Vattenfall eerder in het vooruitzicht. Dit om tegemoet te komen aan de kritiek op fossiele warmtelevering.