Roofdier

Friese boeren willen een hek rond de provincie tegen de wolf

Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma. De hobbyfotograaf kwam in oktober 2020 een roedel met vijf wolven tegen tijdens een wandeling. Beeld ANP
Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma. De hobbyfotograaf kwam in oktober 2020 een roedel met vijf wolven tegen tijdens een wandeling.Beeld ANP
Redactie Trouw

Een groep Friese veehouders wil een hek rond de provincie plaatsen om wolven buiten de deur te houden. De boeren, verenigd in de stichting Wolvenhek Fryslân, zijn bang dat koeien en schapen binnen tien jaar uit de wei zullen verdwijnen door ‘de snelle en ongelimiteerde uitbreiding van de wolf'. De veehouders denken dat er over vijf jaar 50 tot 150 wolven in Nederland zijn.

Deze week dook in Friesland voor het eerst een wolf op. Een wildcamera van natuurorganisatie It Fryske Gea in nationaal park De Alde Feanen maakte er beelden van. Deskundigen van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging stelden donderdag vast dat het om een wolf gaat. Vorig jaar vestigde zich een wolf in het aangrenzende Drenthe.

“We zijn geen gekken met een gek plan, maar veehouders die zich serieus zorgen maken over de veiligheid van hun dieren. In Duitsland is het aantal wolvenroedels in de laatste tien jaar zo snel gegroeid dat vee in de wei daar compleet kansloos is. We moeten in Nederland niet dezelfde kant op gaan”, zegt schapenhouder Jehan Bouma, voorzitter van de stichting.

Bouma rekent op weerstand tegen het Friese wolvenhek, maar denkt dat er toch een hek staat voordat een wolf zich vestigt in de noordelijke provincie. Provinciale Staten van Friesland besloten vorig jaar namelijk al dat een wolf niet welkom is in de provincie.

null Beeld ANP, Otto Jelsma
Beeld ANP, Otto Jelsma

Het wolvenhek van 1.70 meter hoog zou zich moeten uitstrekken van het IJsselmeer tot aan het Lauwersmeer. Natuurgebieden op de provinciegrens blijven buiten het hek. De boeren denken dat ze wegen die het hek kruisen ‘wolfproof’ kunnen maken. Maar wolvendeskundige Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging noemt het plan “ecologisch, juridisch, financieel en praktisch niet haalbaar. Een slimme wolf vindt zo een doorgang. En anders zwemt hij wel via de Friese vaarten, als hij dat wil.”

Wolvenhek Fryslân begon donderdag met een inzamelingsactie voor de bouw van het hek. De stichting hoopt ook op steun via de website, om zo de provinciale politiek onder druk te kunnen zetten. In Gelderland en Noord-Brabant krijgen veehouders een schadevergoeding na een wolvenaanval en steun voor het nemen van wolfwerende maatregelen. De Zoogdiervereniging pleit voor een landelijke regeling. Collegepartij Fryske Nasjonale Partij FNP riep Wolvenhek Frylân donderdag op tot ‘realiteitszin’. De partij wil niet dat de provincie meewerkt aan de plannen. “We maken van onze mooie en natuurlijke provincie op deze manier een dierentuin.”

Lees ook:

Wolf heeft zich nu ook in Drenthe gevestigd

De wolf voelt zich steeds meer thuis in Nederland. Het dier is nu ook een blijvertje in Drenthe.

Een paar van de Veluwse wolvenwelpen zijn mogelijk dood

Van de vijf wolvenwelpen die vorig jaar werden geboren op de Veluwe zijn er drie niet meer gesignaleerd. Mogelijk zijn ze dood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden