Inflatie

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

Buschauffeurs tijdens een landelijke manifestatie op het Utrechtse Jaarbeursplein, medio maart dit jaar. Beeld ANP, Jeroen Jumelet
Buschauffeurs tijdens een landelijke manifestatie op het Utrechtse Jaarbeursplein, medio maart dit jaar.Beeld ANP, Jeroen Jumelet
Redactie Trouw

Vakbond FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Daaruit concludeert de bond dat “FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao”.

Werknemers bij ING in Noordoost-Nederland leggen donderdag het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe cao bij de bank. Volgens FNV, De Unie en CNV is dat de eerste 24-uursstaking ooit bij ING. “Voor veel ING-werknemers is het geduld met de directie op, na meer dan een halfjaar publieksvriendelijke acties, waaronder een petitie die door bijna 7000 werknemers werd ondertekend. Al die signalen lijken maar niet door te dringen tot de ING-top”, aldus de bonden. De cao bij ING geldt voor zo’n 14.000 werknemers. In de bankensector wordt normaal gesproken amper gestaakt.

Maar nu lijkt het of overal het werk wordt neergelegd: het streekvervoer, in ziekenhuizen, er waren acties bij PostNL, Etos, Bijenkorf, Sabic en Douwe Egberts. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. “Veel leden zien dat er nog steeds goede winsten worden gemaakt, terwijl zij moeten beknibbelen op hun uitgaven door de torenhoge inflatie. Tegelijk zien zij dat ze heel hard nodig zijn. Deze cocktail maakt dat zij in actie willen komen voor een loon, waarmee zij aan het einde van de maand nog steeds evenveel boodschappen kunnen betalen.”

Staken lijkt te lonen. Boufangacha wijst op de loonsverhogingen van 12 procent bij gemeenten, 16,9 procent in de havens en 10 procent bij Chabot. Er ligt een akkoord voor het ziekenhuispersoneel. Gemiddeld gingen werknemers er 6,2 procent op vooruit. Boufangacha: “We zullen zien hoe we er komende zomer voor staan. De inflatie daalt maar langzaam, en de lonen lopen achter, dus ik verwacht ook elders een taaie loonstrijd. Wij vinden dat Nederland beter verdient.”

Lees ook:

Voor buschauffeur Eddy is elke dienst een race tegen de klok

Vrijdag rijden opnieuw veel streekbussen en regiotreinen niet. Ook buschauffeur Eddy Horlings staakt. Zijn ritten voelen vaak als haastklus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden